Nu lanserar vi Giraff – en digital tillsynsrobot
Hem NYHETERE-HÄLSA Nu lanserar vi Giraff – en digital tillsynsrobot

Nu lanserar vi Giraff – en digital tillsynsrobot

Publicerat av: Redaktionen

Välfärdsteknikföretaget Camanio Care AB (publ) lanserar idag Giraff, en digital tillsynsrobot som möjliggör vårdbesök på distans.

Nu lanserar vi Giraff – en digital tillsynsrobot 2Giraff minimerar restid för omsorgspersonal, stärker relationen mellan vårdgivare och vårdtagare samt ökar tillgängligheten och närvaron i omsorgen.

Camanio Care, som utvecklar och säljer robotik och Augmented Reality-lösningar inom äldrevård och omsorg, genomförde under andra kvartalet ett förvärv av Giraff. Giraff kan beskrivas som en robot som möjliggör mobila besök i hemmet där besökaren kan befinna sig var som helst i världen, den möjliggör en mer frekvent och effektiv tillsyn, minimerar restid samt ökar närvaron. Med Giraffen hos de patienter som oftast enbart behöver tillsynsbesök, frigör man tid till fysiska besök där tiden används för vård och praktisk hjälp. Både anhöriga eller legitimerad sjukvårdspersonal kan använda sig av Giraffens säkra system för distanskommunikation.

Lösningen består av en höj- och sänkbar videoskärm på en lång och smal hals och längst ned är den utrustad med en liten dator. Roboten kör på fjädrande hjul, kan ta sig över mattor och trösklar, och har fyra IR-sensorer för att undvika kollisioner. Produkten är lätt att förstå och använda för äldre och personer med rörelsehinder och erbjuder en säker kommunikation med vårdpersonal och anhöriga.

Försäljning startar idag och det finns redan ett stort intresse både i Sverige och internationellt, främst inom vård- och omsorgssektorn. Camanio Care ser initialt efterfrågan och tillämpning av Giraff inom rehab, hemtjänst, LSS-bostäder och särskilt boende.

– Vi använder idag Giraff i vår träningslägenhet för rehabilitering av personer med förvärvade hjärnskador. På så vis kan vi utan att vara i lägenheten på distans se hur patienter som exempelvis haft en stroke klarar att bo självständigt. Vi har arbetat med Giraff sedan 2012 och ser stora möjligheter för applikationen inom rehabiliteringsvården.” säger Inga-Lill Boman, leg arbetsterapeut med dr, Rehabiliteringsmedicinska universitetskliniken, Danderyds sjukhus

–          Personer med hög infektionskänslighet, personer med långvarig sjukhusvistelse eller för personer som arbetar på distans kan delta i både sociala och yrkesmässiga sammanhang. Skillnaden mellan att använda konventionella videokonferenslösningar och Giraff är att användaren som deltar via Giraffen är den som styr vem man pratar med, åt vilket håll man tittar samt när och hur jag vill delta i sammanhanget. Man deltar även i de viktiga samtalen som ofta sker i korridoren, vid fikabordet eller på väg in och ut från möten. Vid mötet upptar man en plats vid bordet, sitter i ögonhöjd och är fullt synlig för alla i rummet. Säger Catharina Borgenstierna, vd Camanio Care AB

Giraff gör också succé i Singapores center of Excellence ”Smart Elderly Care@Home Centre” som öppnade för två veckor sedan. En kort film på Youtube visar hur roboten interagerar med en äldre person under en demonstration för Dr Amy Khor, Singapores Hälsominister.  Senior Minister of State in the Ministry of Health. Se filmen här .

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>