Ny digital rapport visar på arbetet mot cancer
Hem NYHETERCANCERVÅRD Ny digital rapport visar hur arbetet mot cancer bedrivits de senaste åren

Ny digital rapport visar hur arbetet mot cancer bedrivits de senaste åren

Publicerat av: Redaktionen

Regionala cancercentrum (RCC) i samverkan lanserar en rapport som visar hur arbetet mot cancer bedrivits de senaste åren och prioriteringar framåt.

Eftersom regeringen har aviserat att det planeras för en uppdaterad cancerstrategi kan rapporten användas för att tydliggöra vilka delar som behöver finnas inom ramen för en sådan.

– Arbetet mot cancer är i ständig rörelse och rapporten visar med ett par exempel på det goda arbete som görs i cancervården varje dag. Bland annat är screening för tjock- och ändtarmscancer i gång i alla 21 regioner, vilket är en effektiv åtgärd för att upptäcka cancer tidigt. Sedan våren 2021 finns uppföljningsmottagningar för barncancer i varje sjukvårdsregion. Det bidrar till att uppnå en jämlik cancervård som innebär hög livskvalitet för cancerpatienter, canceröverlevare och deras närstående, säger Kjell Ivarsson, nationell cancersamordnare.

Rapporteringen utgår från Vägen framåt, vilket är den gemensamma planen för alla Sveriges sex regionala cancercentrum. En ny plan kommer var tredje år och är en konkretisering av EU:s cancerplan och den nationella cancerstrategin.

I rapporten görs nedslag i områdena prevention, screening, uppföljning av barncancer, standardiserade vårdförlopp, exempel på kunskapsstöd i cancervården och rehabilitering. Professionen ger också sin syn på arbetet mot cancer. Såväl nya utmaningar som framgångar träder fram. Att befolkningen växer och blir allt äldre betyder att fler kommer drabbas av cancer i framtiden. Det ställer nya krav på cancervården, som till exempel att säkerställa en personcentrerad cancerrehabilitering i hela landet som bygger på hög delaktighet och egenvård. Samt att uppnå en tillräcklig bemanning av specialistutbildad personal.

Ny digital rapport visar på arbetet mot cancer– För arbetet framåt krävs en fortsatt uthållighet, breda perspektiv och en god samverkan mellan patienter, vårdgivare, forskare och andra aktörer i samhället. Tillsammans är vi förberedda att möta den framtida utvecklingen av cancerbehandlingar. Rapporten är en hävstång för arbetet mot cancer framåt, avslutar Kjell Ivarsson, nationell cancersamordnare.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>