Hem NYHETERCANCERVÅRD Nytt digitalt verktyg för att upptäcka hudcancer

Nytt digitalt verktyg för att upptäcka hudcancer

Publicerat av: Redaktionen

Med hjälp av mobiltelefon och tillhörande mobilapplikation kan läkare på vårdcentraler i Region Skåne kunna komma att dokumentera och fotografera hudförändringar som direkt skickas till hudspecialister för expertbedömning och rekommendation på åtgärd.

Nytt digitalt verktyg för att upptäcka hudcancer 2

Birte Sandberg, primärvårdsnämndens ordförande

Region Skåne har slutit ett fyraårigt avtal med svenska företaget Gnosco avseende teledermatoskopi. Med hjälp av det digitala beslutsstödet Dermicus, kan potentiellt farliga hudförändringar som till exempel malignt melanom, diagnostiseras med korta ledtider.

– Det här är ett bra exempel på hur vi med hjälp av ny digital teknik kan göra det enklare för skåningen och underlätta för personalen, säger Birte Sandberg (C), primärvårdsnämndens ordförande.

Dermicus plattform består av en smartphoneapplikation, dermatoskop och webbapplikation. Patientinformation och bilder samlas in i primärvården och bedöms sedan av en eller flera hudspecialister i regionen per distans.

De återkopplar med en beskrivning, diagnos samt rekommendation om hur patienten bäst handläggs. Det är hudspecialister i Region Skåne som kommer att bedöma hudförändringarna.

Systemet implementeras just nu tekniskt, sedan följer en pilotfas där Region Skåne utvärderar och bestämmer sig för om systemet ska rullas ut.

– För oss är det viktigt att ligga i framkant, men också att alltid kunna garantera säkerheten, säger Caroline Hedenström (M), 1:e vice ordförande i primärvårdsnämnden.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>