Hem NYHETERFORSKNING Nytt projekt om existentiell ensamhet hos äldre

Nytt projekt om existentiell ensamhet hos äldre

Publicerat av: Redaktionen

Existentiell ensamhet beskrivs som en djupare form av ensamhet och väcks ofta i samband med dödsfall eller svår sjukdom.

Nytt projekt om existentiell ensamhet hos äldre 3Ensamhet hos äldre personer är en växande utmaning internationellt och därför har forskare vid Högskolan Kristianstad startat ett EU-projekt för att utbilda vårdpersonal i att bemöta äldre personers existentiella ensamhet. Projektet har fått 2,25 miljoner kronor och kommer att genomföras i fem länder där vårdpersonal nu ska utbildas om ensamhetens olika dimensioner.

Högskolan Kristianstad är en av fem parter i det nya EU-finansierade projektet ALONE. Projektet har beviljats 2,25 miljoner kronor och bygger vidare på den forskning som bedrivs inom ramen för den så kallade LONE-studien vid Forskningsplattformen för Hälsa i Samverkan vid Högskolan Kristianstad. Övriga deltagande länder är Italien, Rumänien, Polen och Litauen. Anna-Karin Edberg och Ingela Beck ansvarar för den svenska delen av projektet.

– Ensamhet hos äldre personer är en växande fråga internationellt, även om det är svårt att uppskatta omfattningen. Ensamhet involverar flera dimensioner, förutom den sociala och fysiska även en existentiell dimension som beskrivs som en djupare form av ensamhet, ett oundvikligt livsvillkor. Det innebär att även om man har människor omkring sig, kan man känna sig existentiellt ensam, säger Ingela Beck, biträdande professor i omvårdnad.

– Upplevelsen av existentiell ensamhet hos äldre personer väcks ofta samband med dödsfall, döende eller svår sjukdom när frågor om mening aktualiseras. Vi vet från vår tidigare forskning att vårdpersonal upplever det meningsfullt, men även utmanande, att möta dessa frågor. ALONE-projektet ska utbilda vårdpersonal för att på bästa sätt kunna möta äldre personers existentiella ensamhet. Nu får vi möjlighet att omsätta resultaten från vårt svenska forskningsprojekt i ett större internationellt sammanhang, säger Anna-Karin Edberg, professor i omvårdnad.

Projektet kommer att genomföras i samtliga fem länder och omfattar utbildning till vårdpersonal om ensamhetens olika dimensioner, dels för att de ska kunna känna igen olika former av ensamhet, dels för att öka deras beredskap att möta ensamhet i allmänhet och existentiell ensamhet i synnerhet. Projektet involverar bland annat forskare inom omvårdnad, socialt arbete och psykologi samt representanter för frivilligorganisationer och professionsförbund.

Mer om ALONE-studien och existentiell ensamhet finns här

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>