Ökad risk för hjärtinfarkt och stroke efter covid-19
Hem NYHETERFORSKNING Ökad risk för hjärtinfarkt och stroke efter covid-19

Ökad risk för hjärtinfarkt och stroke efter covid-19

Publicerat av: Redaktionen

En stor nationell studie vid Umeå universitet, baserad på alla patienter med covid-19 i Sverige, visar att risken för hjärtinfarkt och stroke ökar trefaldigt de första två veckorna efter covid-19. Studien publicerades i den anrika tidskriften The Lancet.

– Covid-19 är en komplex sjukdom som påverkar många organ, och det vi särskilt ville undersöka var om covid-19 är en akut riskfaktor för hjärtinfarkt och stroke, berättar Anne-Marie Fors Connolly, forskare vid Institutionen för klinisk mikrobiologi, senior författare och huvudansvarig för studien.

Studien är baserad på 86 742 covid-19-patienter och 348 481 kontrollpersoner, och är därmed den största hittills publicerade studie som undersöker risken för hjärtinfarkt och stroke vid covid-19. I studien jämförde forskarna förekomsten av hjärtinfarkt och stroke hos covid-19-patienter med förekomsten hos kontrollindivider under perioden februari till 14 september 2020. Med hjälp av två olika kraftfulla statistiska metoder beräknades därefter risken för hjärtinfarkt och stroke efter insjuknande med covid-19.

Trefaldig ökning

Ökad risk för hjärtinfarkt och stroke efter covid-19

Ioannis Katsoularis, specialistläkare inom kardiologi.
Fotograf:Antonis Hatzinikolau White Studio

– Vi fann att risken för hjärtinfarkt och stroke ökade trefaldigt de första två veckorna efter covid-19, oavsett metodval, detta även efter att ha tagit hänsyn till kända riskfaktorer för hjärtinfarkt och stroke så som tidigare kroniska sjukdomar, kön, ålder och socio-ekonomiska faktorer, berättar Osvaldo Fonseca Rodriguez, epidemiolog vid Institutionen för klinisk mikrobiologi och Institutionen för epidemiologi och global hälsa, och delad förstaförfattare på den vetenskapliga publikationen tillsammans med Ioannis Katsoularis.

Samkörda register

I studien samkördes information från nationella register från Folkhälsomyndigheten, Statistiska Centralbyrån och Socialstyrelsen för alla covid-19-patienter och en kontrollgrupp bestående av fyra kontrollindivider, matchade för varje covid-19-fall, som inte haft sjukdomen. Genom att använda historiska data från Socialstyrelsens slutenvårdsregister, kunde personer som tidigare haft hjärtinfarkt och stroke uteslutas ur studien.

– Om man hade tagit med individer med tidigare hjärtinfarkt eller stroke, då skulle det ha varit svårt att veta hur mycket risken för hjärtinfarkt och stroke ökas av covid-19, eftersom risken för att återinsjukna är högre i grupper som redan drabbats en gång, berättar Krister Lindmark, som är överläkare inom kardiologi och en av medförfattarna till artikeln.

Två statistiska metoder

Ökad risk för hjärtinfarkt och stroke efter covid-19

Anne-Marie Fors Connolly – Klinisk mikrobiologi
Fotograf:Mattias Pettersson

De två statistiska metoder som användes i studien är så kallad matchad kohortstudie och self-controlled case series studie.

– Den sistnämnda metoden uppfanns ursprungligen av statistikern Paddy Farrington för att undersöka komplikationer efter vaccination. Tidigare användes denna metod av oss för att visa att sorkfeber ökar risken för hjärtinfarkt, stroke och blodproppar. Vi hade förmånen att samarbeta med Farrington, vilket säkrade en hög vetenskaplig noggrannhet av vår studie. Detta uppmärksammades också av en vetenskaplig granskare för The Lancet, berättar Anne-Marie Fors Connolly.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>