Patienter med ​handledsartros slipper stelopereras med unik metod
Hem HÄLSA Patienter med ​handledsartros slipper stelopereras med unik metod

Patienter med ​handledsartros slipper stelopereras med unik metod

Publicerat av: Redaktionen

Patienter med kronisk smärta på grund av artros i handleden brukar ofta stelopereras, med förlorad rörlighet i handen som följd. Som enda klinik i landet erbjuder handkirurgen på Akademiska sjukhuset så kallad handledsdenervation som kan förbättra smärttillståndet utan att försämra rörligheten.

Patienter med ​handledsartros slipper stelopereras med unik metod 1

Röntgenbilden visar en handled som är totalförstörd på grund av avsaknad av brosk. Tack vare operationsmetoden handledsdenervation slapp patienten stelopereras och är idag smärtfri.

–Operationsmetoden innebär inte någon nedsatt rörlighet i handleden jämfört med andra kirurgiska metoder. Därför kan den erbjudas som förstahandsval till alla patienter med artros i handleden som har stora smärtbesvär och svarar bra på ett försök med lokal behandling, säger Daniel Muder, specialist i handkirurgi vid Akademiska sjukhuset
 
Vid handledsartros är det vanligt att behandlingen inriktas på att eliminera kontakt mellan de leder som ger upphov till besvären. De vanligaste metoderna är handledsprotes, partiell steloperation mellan mindre leder i handleden eller komplett steloperation av handleden. Samtliga dessa metoder kan ge smärtlindring, men ger samtidigt olika grader av nedsatt rörlighet som en direkt följd av operationen. Efter ett sådant ingrepp behöver handleden dessutom vara gipsad i flera veckor innan patienten får börja belasta den. 

Handledsdenervation innebär att man bevarar handledens skelettanatomi och istället behandlar smärtan genom att skära av de nervändar som leder smärtimpulserna vidare från handleden. Dessa har ingen motorisk funktion och att de skärs av medför ingen förlust av handfunktionen. Handens sensibilitet i övrigt förblir också oförändrad. Behandlingen förbättrar smärttillståndet helt eller delvis utan att försämra rörligheten i leden. Patienten får ett mjukt förband och kan, till skillnad från en steloperation, börja använda handen direkt med lätt belastning.

Metoden utvecklades redan på 1960-70-talet i Tyskland och är väletablerat bland tyska handkirurger. Den har aldrig fått genomslag bland svenska handkirurger. I dagsläget är handkirurgen på Akademiska den enda enheten i landet som erbjuder handlesdenervation till sina patienter, som ett av olika behandlingsalternativ.

– Tidigare studier har visat att 50-60 procent av alla opererade patienter får en tydlig smärtlindring i minst fem år. Handledsdenervation används dock bara om handkirurgen är väl insatt i och har erfarenhet av ingreppet. Alternativet att steloperera finns fortfarande kvar om besvären skulle kvarstå, framhåller Daniel Muder.

Tidigare i höst besökte handkirurger från Södersjukhuset Akademiska för att informera sig kring ingreppet och operationstekniken. 

– Vi har nyligen inlett en studie där vi undersöker alla patienter som har opererats på Akademiska med en långtidskontroll för att kunna ge ett svar på om hur länge och hur bra ingreppet fungerar för våra patienter, avrundar Daniel Muder.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>