Pollensäsongen redan igång – många svenskars besvär har förvärrats över tid
Hem HÄLSA Pollensäsongen är redan igång – många svenskars besvär har förvärrats över tid

Pollensäsongen är redan igång – många svenskars besvär har förvärrats över tid

Publicerat av: Redaktionen

Årets prognoser har visat att pollensäsongen kom tidigt i år.

Samtidigt visar en ny Sifo- undersökning på en negativ utvecklingskurva bland många svenskar där allergibesvären har förvärrats, blivit mer långvariga och kommer tidigare.

Chefsapotekaren på Apotek Hjärtat anser att bland annat en orsak till detta kan vara bristfällig medicinering.

Pollensäsongen redan igång – många svenskars besvär har förvärrats över tid

En av fyra svenskar med symtom på pollenallergi (26 procent) uppger att symtomen på pollenallergi har förvärrats under de senaste fem åren. En av fem med symtom på pollenallergi (22 procent respektive 18 procent) uppger även att symtomen kommer tidigare på året och har blivit mer långvariga. Detta visar en ny Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat. Att symtomen på pollenallergi förvärrats för många svenskar gäller främst kvinnor. Betydligt fler kvinnor (33 procent) uppger till exempel att symtomen har förvärrats under de senaste fem åren, jämfört med männen (19 procent).

– För att motverka den negativa trenden behöver vi svenskar bli bättre på att påbörja medicineringen i tid, med rätt läkemedel. Under senare år har pollensäsongen dessutom varat längre, så det kan finnas anledning att medicinera under fler veckor än vad man varit van vid sedan tidigare, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Undersökningen visar även att nära tre av fem som har upplevt symtom på pollenallergi (57 procent) har haft svårt att skilja på om symtomen beror på pollenallergi eller en eventuell förkylning.

– För att kunna medicinera rätt är det såklart viktigt att fastställa att det är pollenallergi man lider av, och inte en vanlig förkylning. Vilket inte alltid är helt lätt. Rinnande näsa, hosta och kliande ögon är några vanliga symtom på pollenallergi, medan exempelvis halsont och feber kan innebära en vanlig vårförkylning. Om du är osäker på vad dina symtom beror på är du varmt välkommen in till våra apotek för rådgivning, fortsätter Annika Svedberg.

Enligt undersökningen har en av fyra med symtom på pollenallergi (24 procent) upplevt andningsproblem kopplat till sin pollenallergi, vilket är en ökning jämfört med föregående år (21 procent). Vid andningsproblem krävs ofta kompletterande astmamedicin, så kallad inhalationsläkemedel, utöver de receptfria allergiläkemedlen. Samtidigt som allt fler drabbas av andningssvårigheter på grund av sin pollenallergi visade en utvärdering av tjänsten Inhalationsvägledning – ett initiativ som testades på ett antal apotek i Sverige under 2022 – att runt hälften av patienterna behövde hjälp att ändra något i sin hantering av sin inhalationsmedicin.

– Det är viktigt att använda inhalatorn på rätt sätt, men det är inte alltid det lättaste. Ofta kan man ha problem med hastigheten på inandningen eller hur inhalatorn laddas på rätt sätt. Många gånger leder felaktig användning till att man inte får optimal effekt av sin medicin. Kom gärna förbi ett av våra apotek så kan våra farmaceuter vägleda er till rätt inhalationsteknik, fortsätter Annika Svedberg.

På Apotek Hjärtat kan även farmaceuter ge råd om vilken medicin som skulle fungera bäst för dig. Upplever du exempelvis någon biverkning eller att effekten inte är tillräckligt bra av ditt läkemedel? Våra farmaceuter kan hjälpa dig att hitta rätt medicin eller hur du ska komplettera den för att kunna hantera pollensäsongen på bästa möjliga sätt.

Undersökningens resultat i korthet:
• Två av fem svenskar (41 procent) har upplevt symtom på pollenallergi under de senaste fem åren.
• Nära tre av fem som har upplevt symtom på pollenallergi (57 procent) har haft svårt att skilja på om symtom beror på pollenallergi eller eventuell förkylning.
• … Det är främst kvinnor (63 procent) som uppger detta, jämfört med männen (49
procent).
• En av fyra (26 procent) uppger att symtomen på pollenallergi har förvärrats under de senaste fem åren. Betydligt fler kvinnor (33 procent) uppger detta, jämfört med männen (19 procent).
• Fler än en av fem (22 procent) uppger även att symtomen kommer tidigare på året. Även här uppger fler kvinnor (27 procent) detta, jämfört med männen (17 procent).
• Nära en av fem (18 procent) uppger att symtomen har blivit mer långvariga. Och även här gäller detta främst kvinnor (22 procent), jämfört med männen (14 procent).
• En av fyra (24 procent) har upplevt andningsproblem kopplat till sin pollenallergi. Detta gäller inte minst kvinnor i åldern 18–29 år där fler än en av tre (36 procent) uppger detta.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>