Preventiv hälsosatsning i Region Stockholm överträffar målsättningen - fler än 50% har lämnat riskzonen för diabetes typ 2
Hem HÄLSA Preventiv hälsosatsning i Region Stockholm överträffar målsättningen – fler än 50% har lämnat riskzonen för diabetes typ 2

Preventiv hälsosatsning i Region Stockholm överträffar målsättningen – fler än 50% har lämnat riskzonen för diabetes typ 2

Publicerat av: Redaktionen

Nu erbjuds den framgångsrika satsningen inom förebyggande vård som sedan två år bedrivs i Region Stockholm till övriga regioner i Sverige. 

En nyligen publicerad uppföljning visar att fler än 50% av dem som deltar i hälsoprogrammet lämnat riskzonen för diabetes typ 2.

Det innebär att målet med den preventiva insatsen i Region Stockholm har överträffats.

Preventiv hälsosatsning i Region Stockholm överträffar målsättningen - fler än 50% har lämnat riskzonen för diabetes typ 2I Sverige förväntas över en miljon invånare vara i riskzonen för diabetes typ 2. Detta baserat på forskning som säger att i snitt 10% av befolkningen är prediabetiker. Diabetes är en sjukdom som påverkar livet och medför stort lidande, begränsningar i vardagen och risk för följdsjukdomar med stora vårdkostnader i regionbudgetarna som konsekvens. Om politikerna väljer att implementera denna lösning för alla i riskzonen (prediabetiker), är den årliga besparingen över 6 miljarder kronor vilket motsvarar 10 300 sjukskötersketjänster.

”Vi som är leverantör i den långsiktiga satsningen i Region Stockholm, där de preventiva insatserna finansieras med en världsunik hälsoobligation, erbjuder nu liknande åtgärdsprogram till Sveriges alla regioner. Med den positiva 24-månadersrapporten i ryggen kommer vi därför att kontakta Sveriges ledande politiker. Satsningen kan både rädda liv och kraftigt sänka vårdkostnaderna” säger Fredrik Söder, grundare av Health Integrator.

Den förebyggande insatsen i Region Stockholm, som var först ut i landet, drivs i form av ett flerårigt hälsoprogram som genom preventiva insatser hjälper personer i riskzonen mellan 50-60 år från att insjukna i diabetes typ 2. Vid starten av programmet var samtliga 925 deltagare prediabetiker. Cirka 360 deltagare har nu varit med i två år och lämnat blodprov. Av dem är drygt hälften (54%) inte längre i riskzonen för diabetes typ 2. I samma mätning hade endast 7,5 % av deltagarna ett långtidsblodsocker som visar på att de har insjuknat i diabetes typ 2, vilket motsvarar en riskreduktion med 67% jämfört med kontrollgrupper i liknande studier.

Deltagarna i programmet får stöd av en personlig hälsocoach och följs upp löpande under fem år, där de största insatserna sker under de första två åren. En digital plattform ger dem tillgång till hälsotjänster från olika leverantörer. Det kan vara fysisk aktivitet, kost- och sömnråd eller stresshantering. Hälsocoacher kopplade till programmet guidar deltagaren i hälsoresan och ger förslag på insatser avseende hälsosamma hållbara levnadsvanor.

Enligt forskningen kan 80% av kroniska sjukdomar förebyggas med hälsofrämjande insatser. I Sverige har dock endast cirka 3% av de samlade hälso- och sjukvårdsbudgetarna hittills inriktas på prevention. Den finansiella hälsoobligationsmodell som Region Stockholm har tagit fram är den första kända i sitt slag, även internationellt. I hälsoobligationen är återbetalningen och räntan kopplad till hur framgångsrik den preventiva insatsen blir. Vinsten för regionen blir att kostnaderna för vård minskar; den genomsnittliga totala vårdkostnaden för en person med diabetes typ 2 är nära 4,5 gånger högre jämfört med en frisk person. Efter den positiva utvärderingen i den nyligen publicerade 24-månadersrapporten förväntas fler regioner diskutera liknande lösningar för att med validerad screening identifiera och hjälpa regioninvånare i riskzonen innan sjukdomen bryter ut.

I projektet har Region Stockholm samarbetat med Skandia i egenskap av finansiär samt SEB som tagit fram den finansiella modellen. Health Integrator är tjänsteleverantören av den digitala plattformen och hela det preventiva hälsoupplägget.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>