RISE är vinnare i den nationella innovationstävlingen Vinter
Hem TEKNIKSÄKERHET RISE är vinnare i den nationella innovationstävlingen Vinter

RISE är vinnare i den nationella innovationstävlingen Vinter

Publicerat av: Redaktionen

Tävlingen Vinter drivs av Vinnova och syftar till bättre nyttogörande av hälsodata med fokus på typ 1 diabetes.

 RISE vann med sitt bidrag baserat på integritetsbevarande teknik med inbyggt dataskydd, så kallad ”privacy by design”.

Vinter har två tävlingskategorier, infrastruktur och tjänst. RISE vann i kategorin infrastruktur med lösningen Encrypted Health AI. ”Med en lösning som skänker lugn och tillit både till personer med diabetes och lagstiftare, skyddar man innovatörers algoritmer och begränsar obehörig delning eller bearbetning av data”, säger juryn i sin motivering.

– RISE har en bred expertis inom området och vi är glada och stolta över att kunna bidra till säkrare datadelning i Sverige.

Det gäller såväl hälsodata som data från övriga delar av det offentliga Sverige. Regeringens proposition för hur den offentliga sektorn ska tillgängliggöra data för vidareutnyttjade är ett tecken i tiden för just detta. Öppna data är ett viktigt steg i den digitala omvandlingen av samhället, säger Sverker Janson, tf avdelnigschef för Datavetenskap på RISE.

Privacy by design är ett sätt att skydda data genom sättet datahanteringen är fundamentalt uppbyggt, och innefattar ett flertal tekniker. Fullt homomorfisk kryptering är en sådan teknik som spås få större användning i framtidens system där känsliga data hanteras.

I det digitala landskapet över parter som hanterar hälsodata, exempelvis tjänsteleverantörer med hälsoappar, användare och i framtiden kanske också sjukvården, finns stora fördelar just med att dela hälsodata.

RISE vinnare i den nationella innovationstävlingen Vinter

RISE vinner Vinter

Till fördelarna räknas att patienter får mer kunskap om sin sjukdom och lättare utifrån beräkningar med till exempel AI kan kontrollera sin sjukdom. Detta leder till en känsla av större autonomi och minskad oro, och möjlighet till färre sjukvårdsbesök, tillbud och komplikationer.

– RISE som oberoende forskningsinstitut är en anförtrodd partner med stor erfarenhet och kompetens inom datasäkerhet. Den teknik som RISE lag använde i tävlingen gör det möjligt att kombinera datatillgång och delning med starkt integritetsskydd, säger Sverker Janson, tf avdelningschef för Datavetenskap på RISE.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>