Tack vare en robot är den tomma skolbänken inte längre tom.
Barncancerfonden introducerar nu roboten AV1 som gör det möjligt för cancerdrabbade barn och ungdomar att delta i undervisningen, även när de inte själva kan vara där.
Barn med cancer tvingas ofta att vara borta från förskolan eller skolan under längre perioder. Som en del i arbetet för cancerdrabbade barns rätt till stöd i skolan genomför Barncancerfonden just nu ett pilotprojekt, där roboten AV1 tar plats i skolbänken när barnet inte har möjlighet att vara där.
AV1 är utvecklad av det norska företaget No Isolation och är försedd med högtalare, mikrofon och kamera för att skapa en länk mellan klassrummet och det sjuka barnets iPad. Roboten väger mindre än ett mjölkpaket, är cirka 26 centimeter hög och med inbyggd 4G-teknik och WiFi kan den tas med till såväl klassrummet, rasten som utflykten.
- Skolan och förskolan är enormt viktiga för ett barn med cancer. Skolan står för vardag, kontinuitet och trygghet. Där finns lärare och andra vuxna som lyssnar, stödjer och hjälper, och där finns kompisarna. AV1 fungerar som en förlängning mellan barn och skola, så att barnet inte tappar kontakten med vare sig kompisar eller undervisning under vårdtiden, säger Anja Malmberg, chef för Råd och stöd på Barncancerfonden.
När barnet exempelvis vill svara på en fråga lyser AV1 upp för att uppmärksamma läraren och kan låta eleven aktivt delta i undervisningen. För arbeten i mindre grupp eller för att diskutera en uppgift med en skolkamrat kan roboten även viska för att inte störa resten av klassen.
Pågående pilotprojekt
I dagsläget används AV1 av fyra barn i Sverige, som en del i ett pilotprojekt. Barnen får testa hur det är att använda roboten under tiden de vårdas för cancer. De kopplar upp sig via en iPad mini och följer delar av den vanliga undervisningen i klassen som ett komplement till undervisningen i sjukhusskolan.
- Om pilotprojektet faller ut väl är tanken att de sex regionala barncancercentren ska få tillgång till AV1-robotar, som barn och ungdomar sedan kan använda under sin vårdtid. Just nu testar vi om AV1 kan vara till nytta för barn med cancer i Sverige, men på sikt hoppas vi att roboten kan bli tillgänglig även för barn med andra sjukdomar, säger Anja Malmberg.
Fakta om AV1
- AV1 blir ögon och öron i skolan när barnet själv inte kan vara närvarande. Med hjälp av 4G-teknik kan roboten användas så gott som överallt, vilket gör det enklare att använda den i olika sociala situationer och ta med till andra klassrum.
- AV1 är utformad för att vara så användarvänlig som möjligt och anpassad för barnets behov. När barnet kopplar upp sig från en surfplatta vaknar roboten till. Barnet kan se och höra allt som händer i klassrummet genom en kamera och delta genom att tala via en högtalare som är strategiskt placerad på roboten.
- Ingen annan än barnet som är uppkopplad till AV1 via en iPad eller smartphone kan se vad som händer i klassrummet. Om man tar en så kallad Screenshot stängs AV1 av och användaren måste få en ny inloggningskod för att kunna starta roboten igen.