Robotforskning presenterades på svenska ambassaden Tokyo
Hem NYHETERFORSKNING Robotforskning presenterades på svenska ambassaden Tokyo

Robotforskning presenterades på svenska ambassaden Tokyo

Publicerat av: Redaktionen

Vid ett symposium på svenska ambassaden i Tokyo presenterade Jorge Solis, docent i elektroteknik på Karlstads universitet, sin forskning om robotar som hjälpmedel för äldre.

Robotforskning presenterades på svenska ambassaden Tokyo 2Ett forskningsområde som växer inte minst i Japan, där Karlstads universitet har ett forskningssamarbete med akademi och näringsliv.

– I ett flerårigt samarbete pågår robotforskning, med akademi och företag i samverkan i både Sverige och Japan, säger Jorge Solis. Målet är att utveckla robotar till hjälp för äldre personer, så att de kan leva ett självständigt liv längre och med ökad livskvalitet. Det är mycket hedrande att få vara med och representera svensk forskning vid ett sådant här tillfälle och det möjliggör också nya kontakter inom vårt fält.

Vid symposiet vid den svenska ambassaden i Tokyo presenterades projektet ”Robotic assistive device with multi-grip tools and vision system for frail elderly´s independent life”. I anslutning till symposiet arrangerades även olika möten med projektets japanska parter.

Japan och Sverige har liknande demografiska utmaningar

Japan och Sverige delar ett positivt synsätt på teknik samt utmaningen med en åldrande befolkning. Men det finns även saker som skiljer, som uppläggning av mat och inte minst bestick. Målet är att med ett tvärvetenskapligt och gränsöverskridande samarbete utveckla produkter som fungerar bra.

Flerårigt samarbetsprojekt

Forskningsprojektet som startade 2017 handlar om att genom robotteknik ta fram hjälpmedel för äldre med nedsatt funktion i armar eller händer. Forskningen som sker i samverkan med företag och forskare i Sverige och Japan erbjuder även möjligheter till studentutbyte.

Forskningen finansieras av Vinnova och JST, Japan Science and Technology Agency. Projektet som leds av Karlstads universitet pågår till och med mars 2019. I projektet ingår i det svenska teamet Karlstads universitet och företaget Camanio Care AB och i det japanska teamet Tokyo Institute of Technology och Waseda University samt företaget Leave a Nest Co Ltd. och samarbete med Kakegawa kommun.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>