Så fick Medicon Valley’s mikrobiomforskning global uppmärksamhet
Hem NYHETERFORSKNING Så fick Medicon Valley’s mikrobiomforskning en växande global uppmärksamhet

Så fick Medicon Valley’s mikrobiomforskning en växande global uppmärksamhet

Publicerat av: Redaktionen

Medicon Valley är vida känt som Nordens ledande life science-kluster.

Inom denna etablerade biotekniska och medicinska forskningsregion har det även funnits en växande subsektor de senaste åren, nämligen ett starkt och aktivt ekosystem inom mikrobiomforskning.

Trots det har det arbete som gjorts inom mikrobiomområdet i regionen varit relativt okänt. Ingen har haft fullt grepp om hur utbrett området är, vem som arbetar inom det eller exakt vad man forskar på.

2019 lanserades det EU-finansierade ”Greater Copenhagen Microbiome Signature Project” och de senaste två åren har projektet gjort en omfattande kartläggning av mikrobiomforskningen i regionen som gett en grundlig bild av hela ekosystemet. Projektet har även resulterat i tre utländska företagsetableringar i regionen samt rekrytering av internationella forskartalanger. Under 2021 hölls även ett nytt internationellt mikrobiomtoppmöte ”Greater Copenhagen Microbiome Summit” som attraherade nära 600 deltagare från mer än 60 länder och fler än 1000 personer anmält intresse i kommande aktiviteter.

Allt detta har uppnåtts samtidigt som covid-19-pandemin nådde sin kulmen och med dess efterföljande period av och osäkerhet.

”Microbiome Signature Project” är ett samarbete mellan Invest in Skåne, Copenhagen Capacity, och Medicon Valley Alliance. Projektet syftar till att positionera Greater Copenhagen (som sträcker sig från Östra Danmark till Skåne och Halland) samt life science-klustret Medicon Valley som ett globalt nav för mikrobiomforskning. Forskningsområdet inkluderar alla typer av studier av mikroorganismer och mikrobiella samhällen som kan påverka människan men även sådan som finns i vår omgivning såsom i vatten, jord, växter och djur.

En gömd skatt i regionen

Strax efter lanseringen av ”Microbiome Signature Project” började projektet inventera regionens forskare genom att kombinera databaser och register, genomföra intervjuer och driva en serie workshops med intressenter för att få feedback på projektets data.

Så fick Medicon Valley’s mikrobiomforskning global uppmärksamhetHösten 2020 hade en tydlig karta över regionens ekosystem av mikrobiomforskning vuxit fram. Den visade sig vara avgörande för att väcka internationell uppmärksamhet.

– Kartläggningen har hjälpt till att visa upp alla mikrobiomaktiviteter som tidigare har varit okända och spridda inom akademi, klinik och industri, på en och samma plats, förklarar Sarah Lidé, seniorstrateg och projektledare på Medicon Valley Alliance.

Att kunna visa upp omfattningen av mikrobiomaktiviteterna i Medicon Valley har varit viktigt i projektets arbete med att marknadsföra regionen mot den internationella forskningen och den växande industrin inom mikrobiomområdet.

Projektets insatser har fått flera företag att etablera kontor i området. Viramal, ett brittiskt läkemedelsföretag som specialiserar sig på kvinnors hälsa och reproduktiv endokrinologi, har etablerat en filial i Malmö. Happybios, tillverkar kosttillskott som använder probiotiska lösningar för att förbättra tarmfloran, har startat företag Köpenhamn. Det turkiska Enbiosis Biotechnology, ett företag som analyserar tarmbakterier för att skapa personliga hälsolösningar, har öppnat kontor i Köpenhamn.

– Min medgrundare är dansk, och vi har starka kopplingar till Sverige, säger Viramals VD, Oliver Bates. Därför bestämde vi oss för att fokusera på Greater Copenhagen för att dra nytta av våra aktiviteter i både Sverige och Danmark.

För Bates har flytten varit en nyckelfaktor för att hjälpa Viramal att vara en del av vad han beskriver som ”ett redan existerande och levande ekosystem”, för att få tillgång till relevanta talanger och resurser, och för att få kontakt med partners för samarbeten.

Liknande fördelar nämns även av Enbiosis Biotechnologys VD, Ömer Özkan.

– Vi har märkt att ett regionkontor i Danmark ger vårt företag mer trovärdighet när vi tar kontakt med företag i Norden för att diskutera möjliga samarbetsmöjligheter. Det hjälper också enormt för vårt nätverkande, säger Özkan.

Rekrytering av forskare till regionen

Microbiome Signature Project har också drivit olika digitala kampanjer som hjälpt dussintals akademiska forskargrupper och företag i regionen att framgångsrikt rekrytera internationella forskartalanger. En digital karriärportal skapad av projektet som riktar sig till jobbsökande inom life science- och mikrobiomsektorn har haft över 21 miljoner besökare och mer än 1 500 internationella forskare och specialister har registrerat sig för att få nyheter om karriärmöjligheter i regionen. Och hittills har närmare 60 personer rekryterats till regionen via denna portal.

Nästa steg

Microbiome Signature Project är inte avslutat än. Just nu organiseras ett pitchevent i samband med Nordic Life Science Days, den största partnerkonferensen för life science-industrin i Norden. Företag och forskare inom mikrobiomområdet kommer att få chansen att pitcha på Medicon Valley Microbiome Pitch Day som äger rum den 19 april 2022 på Malmömässan i Malmö.

Projektet har också börjat planera för en slutkonferens i juni 2022 då regionala intressenter och beslutsfattare ska samlas i Örestad, Danmark för att få en sammanfattning av projektets insatser under de senaste tre åren och diskutera framtida insatser för att stärka Medicon Valley’s position inom mikrobiomforskningen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>