Sommaren svår tid för anhöriga
Hem HÄLSA Sommaren svår tid för anhöriga

Sommaren svår tid för anhöriga

Publicerat av: Redaktionen

Semester och ledighet lockar till avkoppling.

Men för många svenskar innebär det även svåra val mellan att åka i väg på semester eller ta hand om nära och kära i behov av vård. Enligt beräkningar gjorda av Anhörigas Riksförbund och Frösunda Omsorg finns det nära 1,3 miljoner anhöriga i Sverige som regelbundet ger omsorg till någon som står dem nära.anhörig

– Även anhöriga behöver få semester och helt koppla av från det ansvar som det innebär att sköta kontakter med myndigheter, sitta i telefonkö eller stressa för att hinna med sitt eget jobb. Men många gånger kan dessvärre semestertider kännas ännu mer utsatt, när den ordinarie personalen går på semester och ersätts med vikarier. Om Sveriges 1,3 miljoner anhöriga går in i väggen stannar Sverige, säger Ann-Marie Högberg, ordförande i Anhörigas Riksförbund.

Under 2015 tog 390 698 svenskar emot hälso- och sjukvårdsinsatser av kommunen, av dem bodde drygt 129 000 på särskilt boende. 83 procent var äldre än 65 år. Enligt en rapport från Riksrevisionen är det vanligast att vuxna barn ger omsorg till sina föräldrar.

De frivilliga insatserna anhöriga gör ska komplettera de offentliga insatserna, men ofta fungerar det tvärtom i praktiken, det visar en rapport från Riksrevisionen. Rapporten visar även att hälsan, ekonomin, arbetssituationen och möjligheter till fritid kan påverkas negativt av det ansvar anhöriga ofta har för omsorgen.

– Det kan vara svårt att stå bredvid och se sina nära och kära bli äldre och inte längre klara vardagen själv. Under semestertider är det många som känner att man inte räcker till och inte heller hinner med sin egen återhämtning. Vi, inom omsorgen, arbetar för att de anhöriga ska kunna känner sig trygga även när de är på semester, säger Susanne Sidén, vd för Frösunda Omsorg.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>