Stora skillnader i vården av spridd bröstcancer
Hem NYHETERCANCERVÅRD Stora skillnader i vården av spridd bröstcancer

Stora skillnader i vården av spridd bröstcancer

Publicerat av: Redaktionen

Endast fyra av tio kvinnor med den vanligaste formen av spridd bröstcancer, 40 procent, behandlas i linje med aktuell forskning och rekommendationer i gällande vårdprogram – och tillgången till rekommenderad behandling varierar kraftigt beroende på var i landet man bor.

Det visar en ny kartläggning av Bröstcancerförbundet, som nu lanserar uppropet #gemigtid.

Stora skillnader i vården av spridd bröstcancer

Susanne Dieroff Hay

– Vi har alla drömmar om framtiden, men alla får inte samma chans att uppfylla dem. Trots att det finns effektiv behandling mot spridd bröstcancer är den inte tillgänglig för alla, och endast var fjärde kvinna lever fem år efter diagnos. Därför lanserar vi nu uppropet Ge mig tid, för att säkerställa att alla kvinnor med spridd bröstcancer får bästa möjliga behandling och mer tid att leva, säger Susanne Dieroff Hay, ordförande i Bröstcancerförbundet.

Bara var fjärde kvinna lever fem år efter diagnos
Varje år får omkring 1 500 kvinnor i Sverige diagnosen spridd bröstcancer, vilket betyder att cancern har spridit sig från tumören i bröstet till andra delar av kroppen. Tillståndet går inte att bota, men tack vare forskning finns det sedan 2016 godkända målinriktade behandlingar (s.k. CDK 4/6-hämmare) som kan ge patienter med den vanligaste formen av spridd bröstcancer mer tid att leva.

Bröstcancerförbundets kartläggning, baserad på siffror från Socialstyrelsen, visar dock att endast 40 procent av de aktuella patienterna i Sverige fick påbörja behandlingen under 2020, trots att läkemedlen rekommenderas i det nationella vårdprogrammet. Skillnaden mellan olika regioner är betydande – i Uppsala och Östergötland fick två av tre kvinnor påbörja behandlingen, medan inte ens var femte kvinna i Dalarna, Jämtland, Södermanland och Västerbotten gavs samma möjlighet. I Norrbotten var det inte någon som fick påbörja behandlingen.

– Den här ojämlikheten i vården är helt ofattbar – den innebär helt enkelt att vissa av de som drabbats får sämre chanser till överlevnad och även sämre livskvalitet under den tid de har kvar att leva. Alla i Sverige ska ha rätt till vård på lika villkor, säger Susanne Dieroff Hay, ordförande i Bröstcancerförbundet.

Upprop för mer jämlik vård

Omkring 5 500 kvinnor lever i dag med spridd bröstcancer i Sverige. Nu lanserar Bröstcancerförbundet uppropet #gemigtid, med syftet att få socialminister Lena Hallengren och landets regionpolitiker att ta ansvar för att varenda kvinna med spridd bröstcancer ska få bästa möjliga behandling – så att fler får mer tid att leva. Den som vill engagera sig mot den ojämlika vården kan ta ställning på gemigtid.nu.

– Forskning visar att behandling med en så kallad CDK 4/6-hämmare som tas i kombination med hormonell behandling både kan bromsa sjukdomens utveckling och förlänga patientens liv. Det ger den drabbade möjligheten att få mer tid tillsammans med sina nära och kära. Vi vill att förskrivningen ska bli jämlik i hela landet. Var du bor ska inte avgöra hur lång tid du har kvar att leva, säger Susanne Dieroff Hay, ordförande i Bröstcancerförbundet.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>