Utredning bekräftar: Större risk för barn med funktionsnedsättning att utsättas för våld
Hem HÄLSA Större risk för barn med funktionsnedsättning att utsättas för våld

Större risk för barn med funktionsnedsättning att utsättas för våld

Publicerat av: Redaktionen

Regeringens särskilda utredare, Fredrik Malmberg (tidigare barnombudsman) överlämnade i onsdags slutbetänkandet från utredningen En uppväxt fri från våld till socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönwall.

Utredningen har haft i uppdrag att ta fram en nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn.

I sitt anförande bekräftade Fredrik Malmberg det som har lyfts tidigare i olika sammanhang: Barn med funktionsnedsättning är mer utsatta för våld.

Riksförbundet FUB anser att en del av den stora forskningssatsning som föreslås, bör omfatta öronmärkta medel för forskning om våld mot barn med intellektuell funktionsnedsättning (IF), säger FUB:s förbundssekreterare Christina Heilborn. I dagsläget behövs mer kunskap om denna grupp.

De studier som finns visar att, tillsammans med barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, löper barn med IF en tio gånger större risk att bli utsatta för sexuella övergrepp jämfört med barn utan funktionsnedsättningar.

Utredning bekräftar: Större risk för barn med funktionsnedsättning att utsättas för våld

FUB:s förbundssekreterare Christina Heilborn kommenterar slutbetänkandet En uppväxt fri från våld – En nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn.

På grund av sin funktionsnedsättning är det många gånger svårt för barn med IF att uttrycka vad de har varit med om, och de är i särskild beroendeställning gentemot vuxna i sin omgivning. Detta kan leda till ett osynliggörande som är direkt livshotande.

– Riksförbundet FUB kommer att aktivt följa upp utredningens förslag för att säkerställa att särskilda verktyg riktade till vår målgrupp tas fram, säger Christina Heilborn.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>