Svenska Nevisense kan halvera behovet för uppföljning av svårbedömda hudförändringar vid melanomdetektion
Hem NYHETERCANCERVÅRD Svenska Nevisense kan halvera behovet för uppföljning av svårbedömda hudförändringar vid melanomdetektion

Svenska Nevisense kan halvera behovet för uppföljning av svårbedömda hudförändringar vid melanomdetektion

Publicerat av: Redaktionen

En ny australiensisk studie visar att genom att använda det svenska instrumentet Nevisense, utvecklat av SciBase, är det möjligt att minska antalet fall som behöver genomgå uppföljning med digital dermatoskopi med nästan hälften.

Nevisense kan även tidigarelägga upptäckten av malignt melanom med tre månader jämfört med traditionella metoder. Nevisense utgör därmed ett värdefullt komplement till den visuella bedömningen med dermatoskop. I studien ingick 118 patienter med 160 hudförändringar och den presenteras för första gången på World Congress on Cancers of the Skin i Wien den 1 september.melink

Malignt melanom är ofta svårt att upptäcka och det är ytterst viktigt med tidig upptäckt. Hudförändringar som misstänkts vara malignt melanom men som inte entydigt kan bedömas i den initiala undersökningen följs i många fall upp med hjälp av så kallad sekventiell digital dermatoskopi, vilket innebär att fläcken fotograferas och jämförs över tid.

Användningen av sekventiell digital dermatoskopi ökar – speciellt för svårbedömda fall – men det är en resursintensiv metod och det tar tre månader eller mer innan en final diagnos kan ges. Dessutom kan det vara svårt att få patienter att återkomma för en uppföljning.

I den nya australiensiska studien, som genomfördes av Dr. Lilian Rocha, Docent Pascale Guitera and Prof. Scott W. Menzies et. al. vid Melanoma Institute of Australia och Royal Prince Alfred Hospital i Sydney, kombinerades sekventiell digital dermatoskopi med Nevisenses mätvärde från impedansspektroskopin med följande resultat:

  • 19% av alla undersökta fläckar visade ett Nevisense-värde på sju eller högre och kunde opereras bort direkt. 83,1% av de maligna melanomen i studien upptäcktes av Nevisense tre månader tidigare än vad sekventiell dermatoskopi hade gjort.
  • 28% visade ett Nevisense-värde av tre eller lägre och hade kunnat undvika ett återbesök av patienten.
  • Kombinationen av sekventiell digital dermatoskopi och Nevisense upptäckte 100% av alla maligna melanom i studien.

Sammanlagt visade användningen av Nevisense potentialen att minska antalet fall som behöver genomgå sekventiell dermatoskopi med 47%. Detta kan förenkla diagnostiken och leda till signifikanta kostnadsbesparingar för vården samtidigt som det kortar patienternas väntan på diagnos.

– Fallen i studien är svårbedömda hudförändringar, och den nuvarande diagnostiska processen är tidsödande för både läkare och patient. Resultaten i studien är betydande då det visar på potentialen för Nevisense att förbättra processen, vilket sparar både tid och resurser inom sjukvården, säger Simon Grant, vd på SciBase.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>