Tieto och Västra Götalandsregionen inleder storsatsning
Hem NYHETERCANCERVÅRD Tieto och Västra Götalandsregionen inleder storsatsning

Tieto och Västra Götalandsregionen inleder storsatsning

Publicerat av: Redaktionen

Tieto och Västra Götalandsregionen inleder storsatsning för effektivare cancervård

Västra Götalandsregionen (VGR) ska som första region i landet inrätta ett samordnat och heltäckande digitalt verksamhetsstöd för sin patologiverksamhet. Syftet är att digitalisera och effektivisera diagnostik av cancersjukdomar, kvalitetssäkra analyser och att väsentligt förkorta väntetider – från remiss till svar.

untitled1Samarbetet mellan Tieto och VGR går ut på att digitalisera hela patologiprocessen och leverera en samordnad lösning som kallas Patos. Avtalet sträcker sig över 10 år med ett värde på 431 miljoner kronor. Det finns även en option för VGR att förlänga samarbetet med ytterligare 10 år.

– Vi genomför ett paradigmskifte inom den kliniska patologin i regionen. Ingen patologiverksamhet har tidigare samordnat digitalisering av hela produktionsprocessen med själva diagnostiken. Vi ser en mycket stor kvalitetsförbättring för våra patienter som slipper vänta längre än absolut nödvändigt på sitt provsvar, säger Mikael Wintell, verksamhetsutvecklare inom VGRs hälso– och sjukvårdsavdelning.

Regeringen beslutade nyligen om att cancervården i Sverige ska effektiviseras och väntetiderna kortas.  För närvarande är väntetiden från remiss till behandlingsstart i snitt över en månad, bland annat på grund av den tid det tar att få ett vävnadsprov analyserat. Resultatet vägleder uppföljning och efterbehandling och ger en uppfattning om patientens prognos. Genom att digitalisera vårdprocessen kan patienterna få svar snabbare och möjliga åtgärder sättas in i ett tidigare skede.

– Detta är nyckeln till en effektivare cancerdiagnostik. Ett korrekt, precist och snabbt provsvar skapar förutsättningar för att ytterligare effektivisera cancerbehandlingen, säger Lars Lundgren, untitledverksamhetschef vid avdelningen för Klinisk Patologi och Genetik vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Implementeringen av Patos kommer att påbörjas under 2015.  Samtliga av landstingets patologilaboratorier – Sahlgrenska Universitetssjukhuset, NU-sjukvården och Södra Älvsborgs sjukhus – kommer att få del av den nya processutvecklingen och teknologin. Att få remisser digitalt gör att man redan vid utfärdandet av en remiss kan processtyra verksamheterna utifrån den förväntade diagnostik som klinikerna efterfrågar. För närvarande sker detta först när vävnadsproverna fysiskt inkommer med tillhörande pappersremiss.

– Digitaliseringen av patologilaboratorierna skapar en bättre och tryggare service för patienterna. Västra Götalandsregionen ligger i framkant och vi tror att fler sjukvårdshuvudmän kommer att följa efter, säger Kenth Olofsson, verksamhetschef för patologiverksamheten inom NU-sjukvården.

För att leverera Patos har Tieto bildat en särskild leveransorganisation och ett dedikerat partnerskap med Dako, LRI och Lexmark samt ett antal övriga framstående företag inom processutveckling, laboratorieutrustning, materialförsörjning, digital bildhantering och bildanalys. För Tieto är helhetsuppdraget att leverera och utveckla processtöd och ny teknologi ett stort steg in i framtidens diagnostik.

– Det är ett mycket viktigt uppdrag som går i linje med våra ambitioner om att digitalisera offentlig sektor och möjliggöra effektivare service för medborgarna. Samarbetet med Västra Götalandsregionens patologiverksamhet innebär ett rejält kliv för utvecklingen av cancerdiagnostiken i Norden, säger Håkan Dahlström, chef för offentlig sektor på Tieto.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>