Hem HÄLSA Vården brister när halsfluss behandlas – nytt självtest säkerställer korrekt diagnos och behandling

Vården brister när halsfluss behandlas – nytt självtest säkerställer korrekt diagnos och behandling

Publicerat av: Redaktionen

Enligt en sammanställning från Region Stockholms primärvård från 2018 behandlades 44 procent av halsfluss-patienterna med antibiotika trots att Strep A-test visat negativt eller inte ens genomförts.

Vården brister när halsfluss behandlas – nytt självtest säkerställer korrekt diagnos och behandling 3HealthTech-bolaget Dynamic Code lanserar nu ett självtest för halsfluss som undersöker förekomst av Streptokocker grupp A (Strep A).

Tillsammans med digitala vårdgivaren Min Doktor erbjuder nu Dynamic Code en helt distansbaserad vårdlösning, som ger snabb och säker behandling utan att du behöver lämna hemmet. Testet tar du själv och skickar sedan in provet till Dynamic Codes laboratorium och redan dagen därpå får du ditt provsvar. Utifrån provsvaret bedömer en läkare om infektionen ska behandlas med antibiotika. Testet möjliggör för vårdgivning på distans och helt i linje med existerande riktlinjer, de så kallade centorkriterierna.

Självtest underlättar vabruari
Istället för att invänta ett vårdbesök, som enligt vården rekommenderas först efter några dagar med symptom som feber och halsont, erbjuder Dynamic Code ett säkert självtest. På så sätt kan en säker diagnos snabbare fastställas och eventuell infektion behandlas direkt.

– Testet ger läkaren ett bra underlag, som tillsammans med en samlad bedömning av symptom och testresultat kan avgöra om antibiotikabehandling ska erbjudas. Att testet kan göras hemifrån innebär att den som är sjuk slipper att besöka en vårdcentral. På så sätt undviks vidare smittspridning. Självtestet möjliggör distansvårdgivning vid halsfluss och underlättar inte bara för den sjuke, utan avlastar även vården, säger Anna-Karin Strömberg, specialistläkare inom öron-, näsa och halssjukdomar och medicinsk expert på Dynamic Code.

Varje år drabbas drygt 600 000 personer i Sverige av halsfluss. Infektionen är besvärande och du blir ofta rejält sjuk. Dessutom är det mycket smittsamt och många gånger blir flera i familjen smittade samtidigt. Vanligt är att halsfluss orsakas av bakterierna Streptokocker grupp A (Strep A), vilket kan behandlas med antibiotika. Men i andra fall kan det handla om en virusinfektion, där det inte hjälper med antibiotikabehandling.

– Det är viktigt att du får säker diagnos och rätt behandling om du har halsfluss, för att stoppa sjukdomsförloppet, minska risken för komplikationer och förhindra smittspridning. Men lika viktigt är det att läkaren, för att motverka utvecklingen av antibiotikaresistens, inte skriver ut antibiotika i onödan om det till exempel är en virusinfektion, säger Anne Kihlgren, grundare och VD på Dynamic Code.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>