Hem NYHETERFORSKNING ​Umeåforskning uppmärksammas på Världstuberkulosdagen

​Umeåforskning uppmärksammas på Världstuberkulosdagen

Publicerat av: Redaktionen

Umeåforskare har tillsammans med ukrainska, tyska och spanska samarbetspartners undersökt en ny stam av multiresistent tuberkulos.

​Umeåforskning uppmärksammas på Världstuberkulosdagen 2

Tbc-patienterna på svenskt sanatorium får frisk luft under en vilotimme 1927. Foto: Wikimedia Commons

Studien publiceras i Emerging Infectious Diseases issue, Center of Disease Control and Prevention (CDC) tillägnad Världstuberkulosdagen den 24 mars.

Mitt i utbrottet av covid-19 bör vi inte glömma de tusentals ukrainska tuberkulos-patienterna och personal som behandlar dom. Den avbrutna kommunikationen mellan städer komplicerar påfyllningen av MDR-TB-mediciner och det finns brist på skyddsmasker som aldrig tidigare.

Ukraina drabbas hårt av sjukdomen tuberkulos: landet har över 30 000 patienter varje år och tusentals människor dör årligen av tuberkulos. Ukrainska forskare och universitet spelar en viktig roll i kampen mot sjukdomen. Tillsammans med forskare från Tyskland, Spanien och Umeå universitet har ukrainska forskare nyligen publicerat en studie som ger några ledtrådar om hur man kan besegra sjukdomen i Ukraina.

– Vi undersökte tuberkulosbakterier från patienter i Vinnytsia- och Odessaregionerna och hittade tre olika stammar av multiresistent tuberkulos (MDR-TB) – en av dem unik för Ukraina, säger Olena Rzhepishevska, förste forskningsingenjör/ forskare vid Umeå universitet.

– Med avancerade analysverktyg som möjliggör undersökning av hela arvsmassan hos den infekterande tuberkulos-stammen, kunde vi förutsäga läkemedelsresistens och spåröverföringskedjor förklarar Matthias Merker, biträdande universitetslektor vid Borstel Research Center, Tyskland.

Andrii Dudnyk, Vinnytsia Medicial University, Ukraina är en läkare specialiserad på tuberkulos och en av medförfattarna till studien. Han möter patienter med MDR-TB varje dag:

– MDR-TB behandlas av flera speciella typer av antibiotika. Vår studie visar att MDR-TB-stammar från Ukraina ofta delar en basuppsättning av resistensmutationer. Men varje individuell stam har också erhållit ytterligare resistensmutationer. För att framgångsrikt behandla patienter infekterade med sådana stammar behöver vi snabba och exakta tester som visar vilket läkemedelsresistens en viss stam har. Detta behövs för att tillhandahålla effektiv behandling som kan döda MDR-TB-stammar. För detta behöver vi välutrustade laboratorier.

Forskaren Cristina Prat, en spansk medförfattare från Research Institute Germans Trias i Pujol betonar också att behandling mot MDR-TB är mycket krävande för patienterna och har starka biverkningar:

– Patienter måste ta antibiotika varje dag utan avbrott i 9-18 månader. Om man inte följer detta kan patienten bli sjuk igen – och risken för ny resistens ökar. Patienter med MDR-TB bör stöttas på alla sätt även under coronautbrottet.

Originalartikel:

Merker, M., et al: Multidrug- and Extensively Drug-Resistant Mycobacterium tuberculosis Beijing Clades, Ukraine, 2015. Emerging Infectious Diseases. Volume 26, Number 3—March 2020

https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/26/3/19-0525_article

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>