Hem TEKNIK Huaweis 5G-teknik lade grunden för en snabb hantering av utbrottet av Covid-19 i Kina

Huaweis 5G-teknik lade grunden för en snabb hantering av utbrottet av Covid-19 i Kina

Publicerat av: Redaktionen

Tack vare snabb hantering och dedikerade 5G-nätverk för de sjukhus som behandlade smittade patienter har Huawei tillsammans med flera telekomoperatörer i Kina ökat effektiviteten i att spåra eventuella smittbärare och minska risken för vidare virusexponering.

Huaweis 5G-teknik lade grunden för en snabb hantering av utbrottet av Covid-19 i Kina 3

David Liu, VD för Huawei i Sverige

I en ny rapport från Deloitte och Huawei, som presenterats under mars 2020 ges tydliga siffror på att den nya 5G-tekniken hjälpt till att bekämpa smittspridningen av det nya Corona-viruset, Covid-19, i Kina. Det har bland annat varit möjligheten att snabb överföra stora mängder data vilket varit väsentlig för effektiv kommunikation och som möjliggjorde för simultant testande av fler personer över stora avstånd.

– Alla behöver globalt hjälpa till att förhindra att smittan sprids vidare. Utvärderingen tillsammans med Deloitte visar att vårt samarbete med teleoperatörer med att använda 5G-teknik för att möta utbrottet av Covid-19 gav resultat. Nu fokuserar vi på mer innovation inom fältet för att förbereda vården och oss alla för liknande situationer i framtiden, säger David Liu, VD för Huawei i Sverige.

Extremt snabb implementation

Allt sedan det första kända fallet med COVID-19 i början av januari 2020 så stod det tidigt klart att detta utbrott var något helt unikt med en mycket snabb spridning med upp mot 3000 nya fall per dag. Då såväl vaccin som annan medicin mot viruset saknas så blev det även tidigt väldigt tydligt att det krävdes extraordinära åtgärder och insatser och detta snabbt för att förhindra en total kollaps av samhället.

För att hantera utbrottet så delades själva kontrollen upp i tre delar; en publik övervakning med HD termisk kamera och realtidspårningssystem för rörelse gav en bra grundbild över potentiellt smittade. Härefter så kom en fas med karantän av till att börja med misstänkt smittade men seden även de bekräftat smittade. Här var hastigheten för exakta och fortlöpande tester A och O samtidigt som olika smittzoner var tvungna att kunna utbyta stora mängder data med högsta precision och tillförlitlighet över kortast möjliga tid.

I sista läget så har vi själva behandlingen och då det saknades data över tidigare behandlingar, då vi som sagt pratat om ett helt nytt virus, så fanns inga färdiga metoder som man visste skulle fungera. Därför var det av lika stor vikt att de fynd och behandlingsresultat, bra som dåliga, direkt kunde delas med övriga behandlingsplatser.

Trots att Kina ligger långt framme i den tekniska utvecklingen så fanns inte denna typ av infrastruktur för att hantera dessa nya krav vilket ledde till ett helt nytt tänk. Huawei gick tillsammans med andra telekommunikationsleverantörer och inledde ett samarbetade med de tre stora telekommunikationsoperatörer i Kina för att snabbt inrätta ett 5G-nät för att täcka de nya sjukhusen. På bara tre dagar lyckades man bygga, testa och driva 5G-nätverk för såväl Huoshenshan sjukhus i Wuhan som Xiaotangshan sjukhus i Peking.

Som komplement till dess så byggdes t Heilongjiang-provinsen ett 4G- och 5G-nätverket för en räddningscentral inom 32 timmar. Alla dessa enastående prestationer möjliggjordes genom ett samhällsengagemang och visade även på de enkla inställnings- och snabbfunktionerna som 5G-nätverk erbjuder.

Som ett resultat av 5G-funktioner som höghastighetsanslutning, hög tillförlitlighet och låg latens har sjukvårdssystemet gynnats med förbättrade responstider, patientövervakning, datainsamling och analys, fjärrsamarbete och resursallokering. Den ger också ett exempel på digitaliserade, datadrivna och molnbaserade innovativa stora offentliga nödplattformar som kan implementeras även i andra situationer som kräver en snabb mobilisering av datainsamling.

Alternativa användningsområden

Huaweis 5G-teknik lade grunden för en snabb hantering av utbrottet av Covid-19 i Kina 45G-teknologins höghastighetsdataöverföring och avancerad dataanalys kan konsolidera stora mängder fragmenterad information (som termiska bilder, ansiktsigenkänning, identitet, spårning av gods och spårning av publikrörelser) från flera källor och gör det möjligt för AI och big data att snabbt identifiera potentiellt infekterade individer som interagerar med allmänheten. Det kan förbättra övervakningens noggrannhet och effektivitet och minska ett tidskrävande manuellt arbete som är involverat i processen. Men här finns även flera andra, komplimenterande användningsområden som exempelvis.

  • 5G – Drönarbaserad patrullering för förebyggande kontroll av epidemisk spridning.
  • Användande av smarta 5G robotar; I offentliga miljöer som på flygplatser, tåg- och tunnelbanestationer, sjukhus, köpcentra och kontorsbyggnader kan smarta 5G-robotar övervaka publikrörelser i realtid, identifiera individer med högre kroppstemperaturer än normalt samt identifiera de som inte bär masker, sanerar områden där det finns infektioner och sända viktiga meddelanden.
  • Kommandocentrum vid naturkatastrofer; Att hantera och allokera resurser vid olika katastrofer är en avgörande roll för utgången av densamma. Genom att resursallokeringsplattformar för naturkatastrof utrustas med 5G och Internet of Things (IoT) -nätverk, möjliggörs en djup analys av leveranskedjor och ger realtidinformation om frontlinjens försörjningskonsumtion, resursinventeringsnivåer, produktionskapacitet, leveransförmåga och logistik stödja beslut för att balansera utbud och efterfrågan. Dessutom kan smart resursdistribution, såsom autonoma körlogistikvagnar utrustade med 5G och AI, leverera gods till klienter i infekterade områden med förinställda rutter, minska fysisk interaktion och minska risken för smitta.
  • 5G skapar synergier med andra tekniker som ökar effektiviteten i prevention och behandling av Covid-19 och ger möjlighet att fatta snabba välinformerade beslut i vården. Utvärderingen visar att 5G är viktig för den digitala transformeringen av våra sjukvårdsystem som kräver snabb överföring av stora mängder data för stabila akutinsatser på distans, säger David Liu.

5G-näten spelade även en avgörande roll för användning av s.k. SMART-ambulanser, som är utrustade med 4K-kameror och kommunikationsutrustning för akutinsatser och diagnostisering. De kan utföra akutvård direkt på fältet samt samla in och skicka stora mängder information till sjukhus som direkt kan planera för behandling och eventuell karantän innan patienten kommer in.

För mer information om rapporten i sin helhet besök; https://www2.deloitte.com/cn/en/pages/strategy-operations/articles/5g-assist-in-2019-ncov.html#

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>