1,6 miljoner svenskar tar psykdroger
Hem NYHETERFORSKNING 1,6 miljoner svenskar tar psykdroger

1,6 miljoner svenskar tar psykdroger

Publicerat av: Redaktionen

Psykiatrins diagnoser har gjort att långt över 20 procent av den vuxna befolkningen tar psykofarmaka; sömnmedel, antidepressiva, lugnande och ADHD-amfetamin. Men till vilken nytta?

Enligt siffror från Socialstyrelsen var det drygt 1,6 miljoner personer i Sverige som hämtade ut en psykiatrisk drog år 2015.1,6 miljoner svenskar tar psykdroger 2

  • 10 procent tar antidepressiva
  • 6 procent tar lugnande, sömnmedel och ångestdämpande
  • 1 procent tar amfetamin, antipsykotika

Sammanlagt blir det 1 653 859 personer, cirka 17 procent av den totala befolkningen. Alla dessa droger påverkar omdömet ganska kraftigt. Dock är det inte förbjudet att framföra fordon i trafiken. Var femte bilist kan alltså vara påverkad av starka psykiatriska droger.

En undersökning i Taiwan som pågick under nio år, visade att bensodiazepiner, sömnmedel, lugnande, ökade risken för en bilolycka med 88 procent – bara efter att ha tagit ett enda piller en enda gång, och det höll i sig vecka efter vecka, månad efter månad.

Vad säger Trafiksäkerhetsverket om det? Ingenting!

Men inte nog med det, japanska läkare rapporterade år 2014 under en läkarkongress i Aten samma år, att sömnmedel som gavs till hjärtpatienter, faktiskt kunde döda dem. De följde patienter med hjärtproblem i 180 dagar efter att ha blivit utskrivna från sjukhuset. De som fick sömnpiller hade åtta gånger större risk att hamna på sjukhus igen – eller avlida. Mer än en tredjedel i denna studie fick återvända till sjukhuset – eller avled.

  • En brittisk studie från 2013 fann att personer som tog sömnpiller hade 54 procent större risk att dra på sig lunginflammation.
  • Forskare i USA fann att de som tog sömnpiller mer än 180 dagar fördubblade risken att drabbas av Alzheimers.
  • En studie från 2016 fann att sömnmedel ökade risken för höftfraktur med 40-60 procent.
  • En studie visade att överviktiga personer som tog sömnpiller fördubblade risken för en för tidig död. Även om de tog mindre än 18 piller per år.
  • En brittisk studie från 2014 på 70 000 personer avslöjade att regelbunden användning av sömnpiller mer än tredubblade risken för en för tidig död.

Och vad säger Socialstyrelsen om detta då? Ingenting!

Sover man bättre med sömnpiller då? Nej, flera undersökningar visar att dess effekt snabbt faller av. En metastudie på 13 studier av sömnpiller visade att de hade marginellt bättre effekt än placebo. Med andra ord finns det ingen vetenskaplig grund för att skriva ut dem.

Men vad säger Läkemedelsverket om det? Ingenting!

Och blir vi friskare av alla dessa droger? Nej, tvärtom, sjukskrivningarna har ökat katastrofartat i samma takt som dessa droger skrivs ut. Idag toppar psykiska besvär listan av sjukskrivningar.

Något är sjukt inom psykiatrin!

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>