Världens hittills största prospektiva multicenterstudie för tidig upptäckt av cancer i bukspottskörteln
Hem NYHETERCANCERVÅRD Världens hittills största prospektiva multicenterstudie för tidig upptäckt av cancer i bukspottskörteln

Världens hittills största prospektiva multicenterstudie för tidig upptäckt av cancer i bukspottskörteln

Publicerat av: Redaktionen

Immunovia inleder PANFAM-1 – världens hittills största prospektiva multicenterstudie för tidig upptäckt av cancer i bukspottskörteln

Studien syftar till att validera IMMrayTM PanCan-d, det första blodbaserade testet för tidig upptäckt av cancer i bukspottskörteln.

Immunovia kan idag tillkännage starten av PANFAM-1, en mångklinisk prospektiv Världens hittills största prospektiva multicenterstudie för tidig upptäckt av cancer i bukspottskörteln 2studie för att validera tidig diagnos hos familjära bukspottkörtelcancer högriskpatienter. Det första forskningscentret som nu börjat insamling av blodprov är Ramon y Cajal Institute for Health Research (IRYCIS) i Madrid. Studien ska validera blodprov från Immunovias IMMrayTMPanCan-d. Den kommer att pågå under tre år på olika platser i både USA och Europa som erbjuder screening av cancer för familjära bukspottkörtelcancer högriskpatienter.

Cancer i bukspottskörteln är en av de cancertyper som har lägst överlevnadsgrad bland de som diagnostiseras. Det är allmänt erkänt att tidig upptäckt är det som skulle kunna förbättra prognos och potentiellt framgångsrik kirurgisk behandling. Efter många års forskning har Immunovia utvecklat det första testet som använder en blodbaserad biomarkör som kan valideras för patienter som genomgår årlig screening för tidig upptäckt av cancer i bukspottskörteln.

”Sedan 2015 har vi genomfört ett övervakningsprogram för familjära bukspottkörtelcancer högriskpatienter i vårt center”, säger professor Carrato, chef för Medical Oncology Departement och Scientific Director på IRYCIS. ”Erfarenheterna har visat att tidig upptäckt kan innebära att kirurgiska ingrepp och patienthantering kan bli mer framgångsrik. Därför behövs det en pålitlig testmetod. Vi är glada över att påbörja valideringen av IMMrayTMPanCan-d som en del av vårt program för övervakning av familjära bukspottkörtelcancer högriskpatienter och vi ser fram emot resultatet.”

”För Immunovia blir valideringen av IMMrayTMPanCan-d en avgörande milstolpe som kommer att ge oss kliniska bevis för testet. Denna långtidsstudie som ska analysera 1000 familjära bukspottkörtelcancer högriskpatienter under en treårsperiod kommer att spela en viktig roll för den framtida regulatoriska och ersättningsbaserade användningen av vårt test”, säger Mats Grahn, VD, Immunovia.

Andra bekräftade PANFAM-1 partners, som inom kort kommer att påbörja en provsamling är Mount Sinai i New York och Knight Cancer Institute vid Oregon Health and Sciences University, Portland, USA och University of Liverpool, Storbritannien. Immunovia är också i diskussioner med andra övervakningsprogam för familjära bukspottkörtelcancer högriskpatienterna från Europa och USA angående deras deltagande.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>