Största psykiatrikedjan i USA förlorade 1,5 miljarder dollar inom sex timmar efter avslöjande
Hem HÄLSAREPOTAGE Största psykiatrikedjan i USA förlorade 1,5 miljarder dollar inom sex timmar efter avslöjande

Största psykiatrikedjan i USA förlorade 1,5 miljarder dollar inom sex timmar efter avslöjande

Publicerat av: Redaktionen

Lås in dem, fakturera försäkringsbolagen, sparka ut dem. Det var rutinerna, enligt patienter och personal på USAs största psykiatrikedja, som prioriterade vinsterna före patienterna. När detta avslöjades rasade aktierna.

KMR i USA (Citizens Commission on Human Rights – CCHR) har lämnat in över 2860 anmälningar mot Universal Health Största psykiatrikedjan i USA förlorade 1,5 miljarder dollar inom sex timmar efter avslöjande 2Services (UHS) psykiatriska anläggningar till statliga och federala myndigheter, FBI, instanser för sjukvårdsbedrägeri samt statliga och federala lagstiftare.

UHS årliga intäkter på 7,5 miljarder dollar, som betalas genom Medicaid och Medicare med skattepengar, och en vinstmarginal på 30%, gör dem till ett Fortune 500 företag. De behandlar 450 000 människor årligen. Psykiska besvär är uppenbarligen lönsamt!

CCHR har dokumenterat en mängd bedrägerier och missbruk, vilket uppmärksammats av nyhetssiten Buzzfeed – som satte igång en egen årslång utredning av UHS. Inom sex timmar efter att Buzzfeed News Exposé publicerades, rasade aktierna i UHS med 1,5 miljarder dollar (ca 14 miljarder kronor).

Buzzfeed gjorde som CCHR och intervjuade whistleblowers och personal från UHS psykiatriska anläggningar för att få sin information. UHS har 211 psykiatriska anläggningar över hela USA. 300 personer intervjuades varav 175 anställda vid sjukhusen. De granskade även en mängd interna dokument. En mängd övergrepp dokumenterades som UHS personal hade pressats till:

”Fylla sängar” med alla medel som krävs.

”Överdriva symptom” eller ”vrida till orden” för att hålla kvar dem mot deras vilja.

”Låsa dörren och hålla kvar patienterna” tills deras försäkringspengar tog slut.

”Ert jobb är att skaffa patienter, och ni skaffar dem på vilket sätt som än behövs”, blev personalen tillsagda på en klinik.

”Om någon kom in frivilligt, skulle jag trycka på knappen och låsa dörren och inte släppa ut dem”, berättade en anställd. Det är olagligt.

”Målet är, när du pratar med dem i telefon, att få in dem på sjukhuset inom 24 timmar”, berättar en anställd på UHS i Texas. ”Anledningen till att få in dem på sjukhuset är, att så fort de satt en fot där så är de bakom stängda dörrar.”

”Folk fattar inte. De tror att de skall få en diagnos och behandling för ångest och depression. Vårt mål är att skriva in dem på sjukhuset.”

Det var rutin att låsa in personer som inte behövde det. De flesta patienter som anlände till sjukhusen behövde ingen inskrivning. Men personalen var under tryck att skriva in, inte bara dessa personer, utan vem som helst som hade försäkring, skriver Buzzfeed.

UHS specialiserade sig på ”självmordspatienter”, enligt Buzzfeed. En patient kunde komma in och klaga på att han eller hon mådde dåligt. Personalen pressade då fram ett ”erkännande” att de haft ”tankar på självmord”. Det räckte med att de hade tänkt tanken; att om de kunde bli värre, eller att bara tanken flugit förbi. Personen blev då omedelbart inlåst på minst 72 timmar och försäkringsbolaget fakturerat på flera tusen dollar. När de inte fick mer pengar släpptes patienten ut på gatan, nu kraftigt neddrogad.

UHS köpte upp en mängd sjukhus under 1980 och 90-talet.En analys visar att UHS har fyra gånger högre frekvens av intagningar för självmordstankar än övriga icke-UHS sjukhus i USA. Ett år efter att de köpt upp 100 sjukhus från en konkurrent, Psychiatric Solutions Inc. (PSI), så ökade intagningar för självmord sexfaldigt. En chef för ett tidigare PSI-sjukhus sa: ”Vi måste anpassa oss efter deras sätt.”

Senatorer kräver federal utredning och åtgärder från Justitiedepartementet
Som svar på Buzzfeed News Exposé har tre federala lagstiftare krävt en fullständig utredning av UHS. Senator Charles Grassley, ordförande i senatens juridiska kommitté, har gett Health and Human Services fram till 23 december att rapportera vilka åtgärder som vidtas för att undersöka övergrepp på patienter samt bedrägerianklagelser mot UHS psykiatrisjukhus.

Senator Grassley var den som var initierade och ledde utredningen av läkemedelsbolagen för fem år sedan, då det uppdagades att representanter hade mutat läkare att skriva ut bolagets mediciner, i synnerhet de psykiatriska, som de dessutom påstod skulle bota så gott som alla psykiska besvär. De statliga försäkringsbolagen Medicaid och Medicare fick betala. Tack vare Grassley fick staten tillbaka långt över 5 miljarder dollar i bötesbelopp och förlikningar. De här anklagelserna är dock värre då det blir kriminella åtalspunkter om de fälls, vilket troligen blir fallet.

”Mönstret av handlingar som beskrivs i rapporten målar upp en bild av girighet och ger upphov till allvarliga frågor om patientsäkerheten” sade Rep. Joe Kennedy III i ett uttalande om ”övergrepp, vanvård, bedrägeri” vid UHS med ”en betoning på vinster över behandling och vård.” Och Senator Elizabeth Warren, konstaterade: ”Justitiedepartementet [DOJ] måste sätta stopp för dessa skamliga metoder för att kunna upprätthålla patientsäkerheten…”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>