4 tips för dig som vill sluta röka utan att gå upp i vikt
Hem HÄLSA 4 tips för dig som vill sluta röka utan att gå upp i vikt

4 tips för dig som vill sluta röka utan att gå upp i vikt

Publicerat av: Redaktionen

Hungerkänslorna och rastlösheten tenderar att öka för den som slutar röka – och även om de farliga bieffekterna av tobaken är många gånger värre än några extra kilon på vågen kan en eventuell viktökning kännas som en tråkig konsekvens.

Här ger ViktVäktarna fyra tips på vägen till dig som vill ge upp tobaken en gång för alla – utan att gå upp i vikt.

1. Sätt upp delmålrökning4

Tänk inte ”Nu ska jag aldrig mer röka”, tänk ”nu ska jag inte röka på sex månader”. När du klarat ditt första delmål, belöna dig själv på något sätt – och sätt upp ett nytt delmål. Efter ett par-tre stycken delmål har du nått ditt helmål!

2. Ät regelbundet

För att dämpa röksuget och rastlösheten är det lätt att man vänder sig till mat som tröst. Se till att hålla blodsockret i schack och ät regelbundet. Fyll kylen med frukt och grönsaker som du kan äta hur mycket du vill av ”ostraffat”.

3. Bryt gamla vanor

Rökning är kopplat till ett vane- och beteendemönster. Det är viktigt att identifiera de tillfällen då man alltid tänt en cigarett och se till att ersätta de vanorna med något annat. Vare sig det handlar om att röka medan man talar i telefon, ta en cigarett med kollegorna vid 10-tiden eller efter maten. Det är exempel på typiska vanecigaretter som behöver ersättas med andra rutiner.

4. Rör på dig

Att regelbundet utföra fysiska aktiviteter kan hjälpa till att jämna ut den viktökning som annars skulle ske i samband med att du tar ditt sista bloss. Träning blir också roligare eftersom konditionen blir bättre när du slutat röka. Dessutom kan det få dig på andra tankar när röksuget är som värst!

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>