9 av 10 sjuksköterskor – Ej tillräcklig tid för vila och återhämtning vid nattarbete
Hem NYHETERFORSKNING 9 av 10 sjuksköterskor – Ej tillräcklig tid för vila och återhämtning vid nattarbete

9 av 10 sjuksköterskor – Ej tillräcklig tid för vila och återhämtning vid nattarbete

Publicerat av: Redaktionen

Framtidens Karriär – Sjuksköterska genomförde en undersökning bland ett slumpmässigt urval av sjuksköterskor i Sverige. 

9 av 10 sjuksköterskor - Ej tillräcklig tid för vila och återhämtning vid nattarbete 1

Barbara El Hakim, sjuksköterska på kirurgavdelningen på Skaraborgs sjukhus i Skövde, Annelie Söderberg, förhandlingschef på Vårdförbundet och Niclas Lindahl, förhandlingschef på SKL

Undersökningen visar att 89 procent av sjuksköterskorna som arbetar blandad dag/kväll/natt inte har tillräckligt med tid för vila och återhämtning vid nattarbete.

– Jag är definitivt inte förvånad över att 89 procent av de treskiftsarbetande sjuksköterskorna inte har tillräckligt med tid för återhämtning. Att ständigt varva dag-, kvälls- och nattarbete är slitsamt på många sätt, säger Barbara El Hakim, sjuksköterska på kirurgavdelningen på Skaraborgs sjukhus i Skövde.

– Att många nattarbetande sjuksköterskor inte får tillräckligt med tid till återhämtning är tyvärr ett välkänt problem som till stor del beror på att det i dagsläget saknas ett centralt avtal kring vila vid nattarbete mellan Vårdförbundet och SKL, säger Annelie Söderberg, förhandlingschef på Vårdförbundet.

– En faktor som kan ge fler sjuksköterskor den återhämtning som de behöver är att arbetsgivaren blir mer uppmärksam på att man får tillräcklig tid för dygnsvila i samband med schemaläggningen samt att man kortar ner långa arbetspass om det finns möjlighet, säger Niclas Lindahl, förhandlingschef på SKL.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>