9 av 10 sjuksköterskor – Ej tillräcklig tid för vila och återhämtning vid nattarbete

Framtidens Karriär – Sjuksköterska genomförde en undersökning bland ett slumpmässigt urval av sjuksköterskor i Sverige. 

9 av 10 sjuksköterskor - Ej tillräcklig tid för vila och återhämtning vid nattarbete 1
Barbara El Hakim, sjuksköterska på kirurgavdelningen på Skaraborgs sjukhus i Skövde, Annelie Söderberg, förhandlingschef på Vårdförbundet och Niclas Lindahl, förhandlingschef på SKL

Undersökningen visar att 89 procent av sjuksköterskorna som arbetar blandad dag/kväll/natt inte har tillräckligt med tid för vila och återhämtning vid nattarbete.

– Jag är definitivt inte förvånad över att 89 procent av de treskiftsarbetande sjuksköterskorna inte har tillräckligt med tid för återhämtning. Att ständigt varva dag-, kvälls- och nattarbete är slitsamt på många sätt, säger Barbara El Hakim, sjuksköterska på kirurgavdelningen på Skaraborgs sjukhus i Skövde.

– Att många nattarbetande sjuksköterskor inte får tillräckligt med tid till återhämtning är tyvärr ett välkänt problem som till stor del beror på att det i dagsläget saknas ett centralt avtal kring vila vid nattarbete mellan Vårdförbundet och SKL, säger Annelie Söderberg, förhandlingschef på Vårdförbundet.

– En faktor som kan ge fler sjuksköterskor den återhämtning som de behöver är att arbetsgivaren blir mer uppmärksam på att man får tillräcklig tid för dygnsvila i samband med schemaläggningen samt att man kortar ner långa arbetspass om det finns möjlighet, säger Niclas Lindahl, förhandlingschef på SKL.

Post Comment