En färsk forskningsstudie från Sahlgrenska akademin visar att fysisk aktivitet är 1 effektivt mot IBS, en kronisk mag-tarmsjukdom som omkring en och en halv miljon svenskar lider av.
Fysio- och KBT-terapeuten Åsa Österlund, en av experterna bakom det digitala vårdprogrammet Tummy Lab, förklarar varför och ger tips på fysisk aktivitet som kan lindra besvär kopplade till IBS.
– Fysisk aktivitet hjälper kroppen att tåla stress bättre och är ett sätt att förbränna stresshormoner. Kroppen återhämtar sig lättare och immunförsvaret stimuleras, säger Åsa Österlund, fysio- och KBT-terapeut och en av experterna bakom Tummy Lab.
IBS, Irritable Bowel Syndrome, är en störning i mag-tarmkanalens funktion som främst ger buksmärtor, förstoppning, diarré och gaser. Utöver de fysiska magbesvären innebär sjukdomen ofta även psykiska besvär som trötthet, sömnsvårigheter, ångest och stress.
De fysiska besvären behandlas vanligen med läkemedel som lindrar symptom.
Men allt mer forskning visar att betydligt mer finns att göra för att hjälpa IBS-patienter. Den nya studien från Sahlgrenska visar att fysisk aktivitet ger stabilare tarmfunktion. Symtomen förbättrades betydligt på både kort och lång sikt hos patienterna som undersöktes.
– Motion gör att kroppen kan förbränna energi mer effektivt, att blodcirkulationen och tarmrörligheten förbättras. Bland IBS-patienter är stress, ytlig andning och spänd mage vanligt, vilket kan påverka tarmfunktionen. Fysisk aktivitet är ett bra sätt att minska spänningar, förbättra andningen och minska stresskänsligheten i kroppen, säger Åsa.
Bredare behandling behövs Allt mer tyder på att IBS-patienter har ett stort behov av flerdimensionell behandling. Att få lära sig om kost, motion, sömn och stress har visat goda resultat. Idag kan vården erbjuda detta genom fysiska IBS-skolor på ett fåtal platser i landet.
– IBS-skolorna är viktiga, men då de bygger på fysiska föreläsningar och möten är de en utmaning resursmässigt. Eftersom omkring en och en halv miljon svenskar lider av IBS skulle fler behöva få hjälpen. Därför är digitala hjälpmedel som Tummy Lab en lösning, säger Anders Elfving, vd för Tummy Lab.
Tummy Lab är ett digitalt vårdprogram baserat på IBS-skolan, framtaget i samarbete med framstående kliniker och forskare. Det remitteras av patientens ansvarige läkare och genomförs i hemmet under sex veckor via en app. Patienten loggar även bland annat kost och besvär i en digital dagbok som hittar samband genom artificiell intelligens.