Nu har en omfattande nationell studie publicerats med fokus på patienters uppfattning om att kunna läsa sin journal via 1177 Vårdguiden.
Patienter ställer sig mycket positiva till de möjligheter som detta ger.
Studien visar att:
- tillgång till provsvar är den viktigaste funktionen för patienter
- patienter främst läser sin journal för att få en översikt över sin hälsa och sina kontakter med vården, samt för att följa upp vad som dokumenterats vid ett vårdbesök
- patienterna är mycket positiva till att få enkel tillgång till sin egen journal och de möjligheter som detta ger
- patienter vill ha tillgång till information i journalen så fort som möjligt, helst inom ett dygn efter besök/provtagning
Sedan årsskiftet kan invånare i hela landet logga in på 1177.se för att läsa journalinformation från hälso- och sjukvården. Bara under 2018 har det gjorts tio miljoner inloggningar.
- Studien bekräftar att människor uppskattar möjligheten att i lugn och ro kunna läsa sin patientjournal och få inflytande över sin hälsosituation, säger Sofie Zetterström, vice VD för Inera, ett bolag som koordinerar och utvecklar digitala tjänster på uppdrag av Sveriges landsting, regioner och kommuner och bland annat äger 1177 Vårdguiden.
Den journalinformation som finns tillgänglig är till exempel anteckningar från vårdbesök, information om vaccinationer, remisser, diagnoser, läkemedel och provresultat – men det varierar över landet. Målet är att år 2020 ska alla invånare från 16 år ha tillgång till all information om sig själv som dokumenteras i landstingsfinansierad hälso- och sjukvård och tandvård.
Fakta om journalen via 1177 Vårdguiden:
- Invånare loggar in i journalen via säker inloggning på 1177 Vårdguidens e-tjänster med Bank-ID
- Tjänsten gör det möjligt att läsa sin journal direkt från vårdgivarens system via säkra kanaler
- Man kan läsa sina barns journaler upp till barnet fyller 13
- Man får tillgång till sin journal via nätet från det man fyller 16 år
- Man kan låsa sin journal och då kan man inte läsa den via nätet. Funktionen är utvecklad för att skydda personer som av olika skäl är i ett utsatt läge.
Journalen via 1177 Vårdguiden förvaltas av Inera, som utvecklar och förvaltar nationella tjänster inom e-hälsa och digitalisering på uppdrag av landsting, regioner och kommuner.