En studie (The State of Hybrid Work Report) från teknikföretaget Owl Labs, där 500 företagsledare i Norden har deltagit, visar att nästan var tredje företagsledare, 31%, funderar på att införa vaccinationspass för tillträde till kontoret.
Samma antal, 31%, uppger också att de överväger att erbjuda covid-test på plats för att uppmuntra anställda att återgå till arbetet, om än på hybridbasis.
Större företag mer positiva till vaccinationspass
Undersökningen visar att stora företag (250 till 999 anställda) till mycket stora företag (mer än 1000 anställda) i Norden är mer benägna att införa vaccinationspass inför att återvändandet till kontoret än de mindre och medelstora företagen (upp till 249 st anställda). Hela 43% av företagsledare på de mycket stora bolagen och 40% på de stora bolagen överväger vaccinationspass för att underlätta en säker återgång till arbetsplatsen. Bland de mindre och medelstora företagen uppger endast 25% av företagsledare att de funderar på att införa vaccinationspass.
Permanent övergång till hybridarbete
I studien framgick att 94% av nordiska företag planerar för fortsatt hybridarbete (96% i Sverige) och att endast 6% förväntar sig att deras anställda återvänder till kontoret på heltid efter pandemin. Detta indikerar en mer permanent övergång till hybridarbete.
“Många stora bolag ser redan nu så stora fördelar med hybridarbete att de kommer att införa det permanent. Genom att vässa processerna och förbättra verktygen för virtuellt samarbete finns stora möjligheter att skapa en framgångsrik hybrid arbetsplats”, säger Frank Weishaupt, VD på Owl Labs.
Närmare hälften, 48%, av de nordiska företagsledarna tror att distans- och hybridarbete har påverkat deras verksamhet positivt. De tre områdena som ansågs påverkats mest positivt innefattar: företagskostnader (50%), produktivitet (48%) och medarbetarnas välbefinnande (48%).
I undersökningen framgår det även att företag med 250 anställda eller fler generellt är mer positiva till hybridarbete och dess påverkan på bolaget och de anställda vad gäller mångfald, inkludering samt att attrahera nya talanger.
Attrahera nya talanger
Majoriteten av företagsledare på bolag med mer än 1000 anställda (61%) uppger i undersökningen att hybridarbete underlättar i jakten på kompetens. Bland de små och mindre företagen uppger endast 37% att hybridarbete främjar deras attraktionsförmåga för nya talanger. På bolag med 500-999 anställda uppger 47% av företagsledarna att hybridarbete har en positiv påverkan på att attrahera nya talanger.
Produktivitet:
48% av de nordiska bolagen uppger i undersökningen att produktiviteten har påverkats positivt av hybridarbete. 60% av företagsledare och chefer på bolag med mer än 1000 anställda uppger att produktiviteten har påverkats positivt. Bland respondenterna i de mindre och medelstora företagen säger 43% att produktiviteten har ökat.
Medarbetarnas välbefinnande
Detsamma gäller de anställdas välbefinnande. 48% av de nordiska företagsledarna uppger i undersökningen att medarbetarnas välbefinnande har påverkats positivt. Över hälften av företagsledarna på stora (52%) och mycket stora företag (54%) uppger att medarbetarnas välbefinnande har ökat. 45% av företagsledarna på små till medelstora bolag uppger en positiv påverkan på medarbetarnas välbefinnande.