Äldre bättre rustade för pandemier
Hem COVID-19 Äldre bättre rustade för pandemier

Äldre bättre rustade för pandemier

Publicerat av: Redaktionen

Hur vårt mentala mående påverkats av COVID-19 beror på åldern – det visar ny global konsumentundersökning.

Resultaten bygger på en webbenkät bland 13 053 konsumenter världen över utförd av FleishmanHillard TRUE Global Intelligence & Course5 Intelligence, på uppdrag av Fitbit.

I Sverige har den äldre delen av befolkningen klarat sig avsevärt bättre än den yngre, sett till psykiskt välmående.

Trots att äldre på många sätt har drabbats hårt av COVID-19, som riskgrupp för allvarlig sjukdom, dödsfall och strängare restriktioner, visar ny forskning att mental motståndskraft mot negativa påfrestningar tycks stiga med åldern. Ju äldre vi är desto mer hållbara tycks psyket vara. I Sverige skiljer det sig 40 procent mellan åldrarna 55+ och 18–24.

I Sverige upplever var tredje 18-34 åring att COVID-19 försämrat deras psykiska mående. Bland den äldre delen av befolkningen (55+) rör det sig om knappt en femtedel (34 procent i åldersgruppen 18–34 vs 19 procent bland 55+). 64 procent av åldersgruppen 55+ svarar att de känt sig helt opåverkade av COVID-19, jämfört med 26 procent i gruppen 18–24.

Äldre bättre rustade för pandemierÄldre mer positiva gentemot sig själva. Studien visar även data på vår inställning till oss själva, om vi har en positiv attityd eller negativ. Även i det avseendet har det övre skiktet av befolkningen klart överläge. Bland respondenter 55+ uppger en tredjedel (31 procent) att de har en positiv inre dialog, jämfört med att en femtedel av Sveriges unga befolkning har en negativ inställning till sig själva. Forskare i ämnesområdet positiv psykologi hävdar att dessa svar hänger ihop. Som komplement till studien har Fitbit vänt sig till Ilona Boniwell, ledande forskare inom området.

– En positiv inställning till oss själva för ofta med sig en högre tröskel för yttre påfrestningar, jämfört med hur en ständigt nedvärderande inre dialog kan genera ett svagare “immunsystem” mot yttre negativa påfrestningar, som exempelvis en pandemi. Ett positivt tankesätt stärker självkänslan och hjälper oss att hantera stress och utmaningar i vardagen, kommenterar Ilona Boniwell, professor i positiv psykologi vid University of East London.

Balans mellan träning och vila. Förutom ett positivt tankesätt är det sömnen som anses viktigast för respondenternas psykiska välmående. 66 procent svarar att en god natts sömn är viktigast för mental styrka, följt av fysisk träning (52 procent).

– Mental styrka är en lika viktig del av vår hälsa som den fysiska. Vi på Fitbit vill underlätta för alla att prioritera psykiskt välmående och har fyllt på med över 300 sömn- och meditationsklasser. I Fitbit Premium finns dessutom specialutformade pass från Calm, som med hjälp av verktyget Dagsform hjälper oss att hitta balans i livet, säger Joanne Savage, marknadsdirektör EMEA för Fitbit på Google.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>