ANGELCHAT ERBJUDER ANONYM CHATT FÖR ATT MÖTA EMOTIONELLA UTMANINGAR
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Angelchat erbjuder anonym chatt för att möta personliga emotionella utmaningar

Angelchat erbjuder anonym chatt för att möta personliga emotionella utmaningar

Publicerat av: Redaktionen

Ungas psykiska ohälsa ökar.

Sven Bremberg, barn- och ungdomsläkare och docent i socialmedicin vid Karolinska Institutet och Ing-Marie Wieselgren, psykiater och nationell samordnare för psykiatrifrågor på Sveriges Kommuner och regioner pratade i Vetenskapsradion om hur värdefullt det är för unga personer att prata om sina personliga utmaningar med vanliga människor.

Appen Angelchat erbjuder just detta.

Effekten av att prata och reda ut saker med en en inlyssnande person motsvarar enligt undersökningar den som uppnås genom professionella behandlingar av utbildade terapeuter inom vården. Effekten av att tala med någon som lyssnar är påfallande och kan uppfattas anmärkningsvärd, säger Sven Bremberg, som även anser att det är viktigt att inte belasta vården med emotionella utmaningar som inte bör betraktas som sjukdomar utan att ungdomar i stor utsträckning bör kunna prata med icke-yrkesutbildad personal om sådant de upplever som emotionellt jobbigt.

ANGELCHAT ERBJUDER ANONYM CHATT FÖR ATT MÖTA EMOTIONELLA UTMANINGAR

Redan innan pandemin ansågs ensamhet vara det största hotet mot mental hälsa globalt och post-covid visar undersökningar att bland unga 18-24 år, som är den grupp som drabbats mest av restriktionerna, lider 63% av betydande ångest- och depressionssymtom. Nästan en av fyra rapporterade att de hade ökat sitt missbruk droger och alkohol för att hantera sina känslor. Den här datan kvantifierar en alarmerande trend som forskarna har anat, att pandemin kommer att få en långvarig inverkan på ungdomars psykiska hälsa.

För att hjälpa människor hitta personer de kan relatera till startade Johan Bergenudd och Karolina Öman appen Angelchat. Sedan start har den laddats ned av 100,000 personer och en vanlig dag är hundratals användare inne i appen för att söka eller erbjuda stöd som änglar.

“Johan hade över femton års erfarenhet av mentorskap som hade haft stor inverkan på honom och andra och jag hade fått möjlighet att uppleva en hel del inom vården av psykisk ohälsa innan jag högst förvånande fick en ADHD-diagnos i vuxen ålder.” säger Karolina.

“Vi såg att det saknades en kanal där människor både kan erbjuda och söka stöd för personliga utmaningar. Med tanke på att det alltid finns någon som redan gått igenom samma sak som du just nu lider av är det nästan oförskämt att hålla den kunskapen dold från dig.” fortsätter hon.

“Något som fascinerar är att den som ger stöd får en möjlighet att förvandla sina svåraste erfarenheter till sina starkaste tillgångar genom att hjälpa andra. Det gör att appen är lika betydelsefull för båda parter och att man kan stanna kvar och erbjuda stöd till någon annan när man mår bättre.” inflikar Johan.

FOKUS PÅ MATCHNING

Angelchats kärna är appens matchningsalgoritm som kombinerar ett stort antal datapunkter baserat på användarens profil, demografi och aktivitet för att matcha personer som är mest sannolika att kunna relatera till varandra. Algoritmen optimeras kontinuerligt och tar hänsyn till parametrar som frekvens, tid i appen, svarstid och volym.

“Ställ dig själv frågan vem du helst skulle vilja anförtro dig i om du blev mobbad, kände dig ensam eller hade djup ångest? En positiv familjemedlem, en tjugo år äldre psykolog eller en något äldre “anonym chattvän” som hade upplevt samma sak?”, frågar Johan retoriskt.

“Det är verkligen inspirerande. Vi har fått in tusentals personliga berättelser från användare, många beskriver att de inte hittat hjälp någonstans innan de kom till Angelchat och att ängeln de chattar med betytt allt för dem, till och med räddat liv…även om vi är mycket noga med att poängtera att appen enbart är för emotionell support och inte ska användas vid krissituationer.”, säger Karolina.

Till skillnad från primärvården så kommer den som söker stöd igång på några minuter genom att skapa en profil och välja en av de änglar som presenteras. Som ängel skapar man på samma sätt en profil, sätter sig in i hur man bäst ger stöd baserat på egna erfarenheter och inväntar att någon ska välja en. Användare paras enbart ihop två och två (dvs. inga gruppdiskussioner), med medlemmar av samma kön och ängeln är alltid äldre än den sökande.

“Man kanske inte tänker på det, men det vården erbjuder är ofta begränsat till tidsbegränsade möten vid några enstaka tillfällen per månad. Däremellan finns all tid i världen att känna sig ensam och obekväm. I Angelchat är kommunikationen asynkron och ständigt igång. Det gör att den som söker stöd inte behöver känna sig ensam och kan vara i kontakt med sin anonyma chattvän när ångesten är som värst.” säger Johan.

För att säkerställa en trygg miljö uppmanas alla användare att upprätthålla sin anonymitet. Alla profiler autentiseras. Änglar uppmanas att verifiera kön och ålder och får i och med det en trygghetssymbol i profilen. Olämpligt beteende kan enkelt rapporteras och innebär att personens konto blockeras. Skulle hat eller trakasserier upptäckas beivras det genom polisanmälan.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>