Apotek Hjärtat lanserar komplett hälsotest online
Hem HÄLSA Apotek Hjärtat lanserar komplett hälsotest online

Apotek Hjärtat lanserar komplett hälsotest online

Publicerat av: Redaktionen

Tre av fyra svenskar vill göra förändringar för en mer hälsosam livsstil. Det visar en ny Sifoundersökning genomförd av Apotek

Hjärtat. Samtidigt är det främst den äldre generationen som tycker att det är Apotek Hjärtat lanserar komplett hälsotest online 2viktigt att kolla upp sin hälsa regelbundet. För att få fler att reflektera över sina levnadsvanor lanserar Apotek Hjärtat ”Hälsokvittot” – ett heltäckande hälsotest på webben. Det kostnadsfria testet bygger på Socialstyrelsens riktlinjer och är framtaget av forskare vid Linköpings universitet.

Apotek Hjärtat tar nästa steg inom e-hälsa och lanserar Hälsokvittot på sin hemsida. Hälsokvittot är ett komplett hälsotest utvecklat tillsammans med Preben Bendtsen, professor och överläkare på institutionen för medicin och hälsa vid Linköpings universitet.
Hälsokvittot har tidigare använts inom vården och resultat visar, i enlighet med Folkhälsomyndighetens statistik, att personer över 65 år generellt har mer hälsosamma levnadsvanor än yngre grupper inom områden som mental hälsa, kostintag, alkohol- och tobaksvanor samt sömn. Apotek Hjärtats Sifo-undersökning visar samtidigt att personer i åldern 65 – 79 år är de som i högst utsträckning tycker att det är viktigt att kolla upp sin hälsa regelbundet. Hela 76 procent i åldersgruppen anser detta, vilket kan jämföras med de i åldern 16 – 29 år där endast 36 procent svarar samma sak.

Det är även de äldre som har bäst koll på rådande hälsorekommendation där närmare var tredje person svarar att de helt och hållet vet vilka kost-, motion-, och hälsoråd som gäller. 82 procent av de äldre tycker också att det är mycket viktigt eller viktigt att vara hälsosam.

– Den som äter hälsosamt, inte röker och är fysiskt aktiv enligt rekommendationerna och har en måttlig konsumtion av alkohol lever i genomsnitt 14 år längre än den som har ohälsosamma levnadsvanor. Många känner inte till rekommendationerna eller saknar koll på hur de egentligen lever. Därför är det viktigt att kunna erbjuda ett heltäckande hälsotest till allmänheten för att öka medvetenheten om den egna hälsan, säger Preben Bendtsen är professor i socialmedicin och folkhälsovetenskap vid Linköping universitet.

Testerna är korta och kan genomföras på några få minuter. Individen kan välja att göra ett övergripande test som kartlägger samtliga levnadsvanor, alternativt göra specifika levnadsvanetest som går djupare inom områdena fysisk aktivitet, alkoholvanor, matvanor, tobaksvanor, stress, mental hälsa eller sömn. Efter varje avslutat test får individen skräddarsydda råd baserat på sina svar med konkreta tips, råd och verktyg inom de områden där vanorna bör förändras för en mer hälsosam livsstil. Alla hälsotest bygger på de rekommendationer som socialstyrelsen har fastställt beträffande alkohol, matvanor, fysisk aktivitet och rökning.

– Genom Hälsokvittot vill vi erbjuda ett smidigt och trovärdigt sätt för alla att kolla upp sin hälsa. Testerna är enkla att genomföra men ger värdefulla rekommendationer som kan ha stor betydelse för den enskilda individen. Hälsokvittot är också ett sätt för oss att bidra till forskning då resultatet från testen används som underlag för forskningen vid Linköpings Universitet, säger Annika Svedberg, farmaci- och kvalitetschef på Apotek Hjärtat.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>