Apoteket lanserar pCure som renar avloppsvattnet och miljön från läkemedelsrester
Hem NYHETER Apoteket lanserar pCure som renar avloppsvattnet och miljön från läkemedelsrester

Apoteket lanserar pCure som renar avloppsvattnet och miljön från läkemedelsrester

Publicerat av: Redaktionen

Läkemedelsrester i avloppsvatten påverkar både djur och natur negativt. En ny undersökning från Novus* visar att bara en av tre i Sverige känner till att den största delen av läkemedelsrester som finns i vår miljö kommer från våra kroppar.

Apoteket lanserar pCure som renar avloppsvattnet och miljön från läkemedelsrester 2Nu lanserar Apoteket toablocket pCure som gör det enklare för alla som vill bidra till att minska mängden läkemedelsrester i naturen.

En färsk undersökning visar att det är knappt en tredjedel (32 procent) av allmänheten i Sverige som känner till att den största källan till läkemedelsrester i naturen är det som kommer ut via vår urin och avföring.Nu lanserar Apoteket pCure – ett toablock som innehåller enzymer och som bryter ner upp till 80 procent av läkemedlen som hamnar i våra toaletter och avloppsvatten.

– Vi vill bidra till att minska andelen läkemedel som hamnar i miljön. Det betyder inte att vi ska sluta använda läkemedel, utan att vi ska ta hand om resterna på ett bättre sätt. Läkemedel är viktiga för människors hälsa. Med hjälp av pCure kan vi göra det enklare för dem som vill bidra till en bättre miljö, säger Anna Rogmark, hållbarhetschef på Apoteket.

Den enzymblandning som används i pCure har utvecklats med fokus på de läkemedel som anses utgöra störst fara mot miljön. Bland de läkemedel som pCure bryter ner finns bland annat hormoner, anti-depressiva, smärtstillande, blodtryckssänkande, cytostatika och antibiotika.

En stor utmaning för hälsan är antibiotikaresistenta bakterier. När antibiotika kommer ut i mark och vatten påverkas det mikrobiella livet i miljön vilket bidrar till utveckling av antibiotikaresistens.

– Vi är övertygade om att det går att göra mer för att öka engagemanget kring att minska läkemedels miljöpåverkan. För att detta ska gå behöver vi arbeta tillsammans, med myndigheter, leverantörer och inte minst våra kunder på olika sätt. Ett enkelt sätt att bidra är att använda pCure när någon i familjen äter antibiotika, säger Anna Rogmark.

Apoteken gör ett viktigt arbete med att minska utsläppen av läkemedelsrester i samhället genom noggrann dosering och återvinning av oanvänd medicin. Apoteket samlar in mer än 400 ton överblivna läkemedel varje år.

Medlemmar i Apotekets kundklubb får dubbla miljöbonuspoäng vid köp av pCure. pCure kostar 59 kronor och finns hos Apoteket. pCure är en svensk uppfinning av bröderna Christian och Martin Ryen, som driver bolaget Pharem Biotech AB. pCure har testats och använts på sjukhus men lanseras nu till konsumenter exklusivt på Apoteket.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>