Astma- och Allergiförbundet inför Världsastmadagen: Människor lider i onödan
Hem HÄLSA Astma- och Allergiförbundet inför Världsastmadagen: Människor lider i onödan-det finns hjälp att få

Astma- och Allergiförbundet inför Världsastmadagen: Människor lider i onödan-det finns hjälp att få

Publicerat av: Redaktionen

Den 2 maj infaller årets Världsastmadag och den kroniska sjukdomen uppmärksammas på olika sätt runt om i världen. I Sverige vill Astma- och Allergiförbundet återigen lyfta problemet med den ojämlika astmavården.

“Det finns bra hjälp att få. Trots det är det fortfarande allt för många som lever med okontrollerad astma och i onödan har svårt att andas”, säger förbundets generalsekreterare Karin Neuhaus.

I Sverige lever 900 000 människor med astma.

De har svårt att andas av olika skäl, på grund av kyla, allergi eller fysisk ansträngning. Gemensamt är dock att de, med rätt behandling, kan vara symptomfria dygnet runt.

– Ändå lider fortfarande mer än var tredje person av okontrollerad astma. De lider i onödan av astmasymtom som kvävningsupplevelser, nattliga hostattacker och svårigheter att vara fysiskt aktiva, säger Karin Neuhaus.

Astmavården i Sverige är ojämlik. Luftvägsregistret visar på stora geografiska skillnader. I vissa regioner erbjuds betydligt fler moderna biologiska läkemedel mot svår astma, allergiutredning och pollenvaccin för att förebygga symptom samt regelbundna uppföljningar än i andra regioner. Där möter patienter långa köer, brist på specialistläkare och omoderna behandlingsmetoder.

– Kunskapen finns, men når inte ut, eller prioriteras inte överallt, säger Karin Neuhaus.

Mellan två och fem procent av de barn som har astma, har svåra besvär. Det innebär att flera tusen barn i Sverige kämpar med andningen varje dag.

– Det är upprörande att inte alla de har tillgång till de nya läkemedel som faktiskt finns och kan hjälpa dem till ett friskt liv, säger Karin Neuhaus.

Astma- och Allergiförbundet inför Världsastmadagen: Människor lider i onödan

Karin Neuhaus, generalsekreterare Astma- och Allergiförbundet

Vården är ojämlik inte bara mellan regioner. Det finns också stora skillnader mellan könen. Det är till exempel dubbelt så vanligt med okontrollerad astma hon tonårstjejer som hos tonårskillar.

– En jämlik vård borde vara en självklarhet, det är inte bostadsort eller kön som ska avgöra om man får hjälp, konstaterar Karin Neuhaus.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>