Backing Minds investerar 8 miljoner i stroke-rehabiliteringsbolaget Brain Stimulation
Hem NYHETERFORSKNING Backing Minds investerar 8 miljoner i stroke-rehabiliteringsbolaget Brain Stimulation

Backing Minds investerar 8 miljoner i stroke-rehabiliteringsbolaget Brain Stimulation

Publicerat av: Redaktionen

Inkubatorbolaget Brain Stimulation i Umeå har med ”smarta glasögon” och Mixed Reality utvecklat en digital metod för strokerehabilitering som kan utföras i hemmet.

Stroke och traumatiska hjärnskador är de vanligaste orsakerna till långvarigt handikapp. Idag beräknas strokevårdens årliga kostnader i Europa uppgå till 600 miljarder kronor, ett belopp som förväntas näst intill dubbleras de närmsta 20 åren. Venture capital-bolaget Backing Minds, som grundades 2016 av Sara Wimmercranz och Susanne Najafi, investerar nu 8 miljoner kronor bolaget. Kapitalet ska stötta uppskalning på en marknad som står inför ett tekniksprång och en allt mer digital och personifierad hälsovård.

– Brain Stimulations innovation ökar förutsättningar till en mer jämlik vård för alla, inte minst i glesbygd, men också på andra platser i världen där strokedrabbade av olika skäl inte har tillgång eller närhet till vård. Vi har sedan tidigare sett att rehabilitering är ett försummat område inom den allt mer digitaliserade sjukvården. Behovet av effektiv strokerehabilitering för att underlätta återhämtning är accelererande stor och tillgodoses inte av dagens metoder som är generiska, tidskrävande och personaltunga, säger Sara Wimmercranz, medgrundare till Backing Minds,

Brain Stimulations metod är baserad på mångårig vetenskaplig forskning av Helena Fordell, specialistläkare i neurologi vid Umeå Universitetssjukhus.

– En avgörande aspekt inom rehabilitering är en motiverad patient. Vi på Brain Stimulation har tagit fram interaktiva övningar och berikande spelmiljöer med exempelvis utplacerade hologram som en del av det verkliga rummet vilket ger rolig, intensiv och effektiv träning. Redan nu ser vi att vår metod inte enbart kan nyttjas av strokepatienter, utan kan användas av en bredare patientgrupp så som personer med långtids-Covid 19 och hjärnskador från olyckor. Investeringen från Backing Minds är avgörande för att kunna växla ut erfarenheter från forskningen och är till stor nytta för vården och samhället, säger Helena Fordell, forskare och grundare.

Brain Stimulation har initierat samarbeten med flera av världens ledande institutioner för neurorehab såsom Zurich Universitet, Oxfords Universitet samt Kessler Foundation i USA. Bolaget får affärsstöd av Umeåbaserade inkubatorn Uminova Innovation.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>