Läkaren och sjukvårdsledaren Barbro Fridén tillträder som ny styrelseledamot för WeMind.
Vi ringde upp och intervjuade henne om utfallsmätningar i psykiatrin, framtidens ersättningsmodeller och covid-19.
Du har tidigare varit sjukhusdirektör för bland annat Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Varför vill du sitta i styrelsen för psykiatriföretaget WeMind?
Jag har följt WeMinds arbete under flera år. När jag blev tillfrågad om att sitta i styrelsen tackade jag med glädje ja. Psykiatrisk vård behöver vara evidensbaserad och datadriven och det märks att WeMind driver de rätta frågorna för sina patienter. En intressant fråga är hur vi sprider arbetssättet till fler delar av psykiatrin.
Du har lång erfarenhet av utfallsmätning inom den somatiska vården. Vad är din syn på att mäta behandlingsresultat även inom psykiatrin?
I dag är mätningarna lika skarpa inom psykiatrin som somatiken. Ta till exempel ”Hur stor andel av patienterna med kronisk psykiatrisk sjukdom kan försörja sig själva?” Det är ett fantastiskt mått. När man kan följa upp resultaten blir personalen engagerad. Vad kan vi göra för att förbättra utfallen för våra patienter? Alla intressenter står som vinnare. Patienterna, vården och beställarna. Vi måste mäta det som är viktigt för patienten!
Som privat vårdföretag så har WeMind en verksamhet som helt och hållet styrs av politiska regelverk, samtidigt som vi som alla andra företag måste gå med vinst för att förbli hållbara. Vad tänker du kring dessa dubbla stolar?
Jag är totalt agnostisk vad gäller privat eller offentlig sjukvård. Det handlar inte om driftsformen, det viktiga är vilken agenda man har. Att man inte går in för att göra vinst och börjar skära hörn, utan att man vill leverera bra vård. Gör man det rätt så är det billigare att ge bra än dålig vård. Det gör WeMind.
Vad tror du kommer att ske inom psykiatrin de kommande åren?
Inom somatiken görs det piloter där man tittar på alternativa ersättningsmodeller. De baseras på utfall snarare än timme levererad. Man får många blodprover och röntgenundersökningar om det är det man mäter. SLL har gjort piloter för bland annat ryggoperationer. Det har varit framgångsrikt, med kortade vårdköer som följd. Utmaningen är att hitta ett vettigt ersättningsmått, till exempel personer med kroniska sjukdomar som kan försörja sig själva.
Och covid-19?
Corona kommer att slå hårt mot psykiatrin. Både för patienter med befintlig problematik och nyinsjuknade. Psykiatrin kommer att få mycket att göra redan i höst.