Bättre koll på användningen av cancerläkemedel
Hem NYHETERCANCERVÅRD Bättre koll på användningen av cancerläkemedel

Bättre koll på användningen av cancerläkemedel

Publicerat av: Redaktionen

Samtliga sjukvårdsregioner har börjat registrera behandlingar med de 11 preparat som ingår i den nya nationella uppföljningen av cancerläkemedel.

Bättre koll på användningen av cancerläkemedel 2Det framgår av regionala cancercentrums första nationella sammanställning över användningen av cancerläkemedel.

Från årsskiftet 2018 registrerar sjukvården användningen av cancerläkemedel enligt en nationellt enhetlig modell. Syftet är att få bättre kännedom kring användandet av nya läkemedel samt att få en bättre förståelse för ojämn tillgång av läkemedel över landet.

RCCs nationella arbetsgrupp för cancerläkemedel (NAC) har i uppdrag att ta fram två rapporter per år med nationella sammanställningar över den registrerade användningen. Den första rapporten, som publiceras idag, visar att alla sjukvårdsregioner påbörjat inrapporteringen av data.

Totalt 1 464 registrerade behandlingar

Data omfattar behandlingar med något av de elva läkemedlen som påbörjats under perioden 1 januari till 30 juni 2018. Data har fångats via flera olika register för att få så mycket information som möjligt. Totalt 1 464 startade behandlingar ingår i statistiken.

– För första gången har vi nu en nationell process för att ta fram kunskap om hur användningen av cancerläkemedel ser ut i landet. Det gör det också lättare att ta tag i de olikheter mellan regionerna som vi vet förekommer, säger Freddi Lewin, ordförande i NAC.

Täckningsgraden inte analyserad

På grund av den korta uppföljningstiden och registreringsperioden innehåller inte rapporten någon beskrivning av täckningsgraden, det vill säga hur stor andel av tänkta behandlingar som registrerats. Någon noggrann kvalitetskontroll av data har heller inte utförts, men det är något som NAC och RCC kommer att arbeta vidare med.

– Denna första rapport ska framförallt ses som en del i arbetet med att fortsätta att stärka registreringen av läkemedelsanvändningen genom att återkoppla resultatet till verksamheterna, menar Freddi Lewin.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>