Forskning om diabetes och risk för hjärt- kärlsjukdomar prisas
Hem NYHETERFORSKNING Forskning om diabetes och risk för hjärt- kärlsjukdomar prisas

Forskning om diabetes och risk för hjärt- kärlsjukdomar prisas

Publicerat av: Redaktionen

Årets pris till yngre framgångsrik klinisk forskare i Region Skåne går 2018 till Andreas Edsfeldt, läkare inom verksamhetsområde hjärt- lungmedicin på Skånes universitetssjukhus och forskare vid Lunds universitet.

Forskning om diabetes och risk för hjärt- kärlsjukdomar prisas 1

Andreas Edsfeldt belönas för sin banbrytande forskning inom hjärt- kärlsjukdomar som komplikationer hos patienter med diabetes. FOTO:Erik Lindblad

Andreas Edsfeldts forskarkarriär inleddes redan under läkarutbildningen. Efter att ha doktorerat fortsatte den under ett år på universitetet i Oxford och går sedan 2016 vidare på Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet.

Forskningen riktar sig mot att identifiera orsakerna till varför patienter med diabetes typ-2 löper högre risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. En viktig fråga då cirka 420 miljoner människor i världen lider av diabetes, och antalet ökar. Personer som lider av diabetes löper 2-4 gånger så hög risk att drabbas av hjärt- kärlsjukdomar.
– Målet är att förstå hur diabetes påverkar läkningsprocessen i kärlväggen och därigenom kunna finna nya riskmarkörer och behandlingsvägar för att förebygga hjärt- kärlsjukdom. Det bästa vore självklart om vi kunde förebygga diabetes men många har redan sjukdomen. Vi måste därför lära oss att i tid hitta patienter med förhöjd risk och att behandla dem på nya sätt för att minska risken, säger Andreas Edsfeldt.

Söker svar på cellnivå

På CRC i Malmö har han tillgång till en av världens största biobanker när det gäller åderförkalkning. I en studie upptäckte Andreas och hans kollegor att det i kärlväggarna hos patienter med diabetes typ-2 finns brist på stabiliserande proteiner och tillväxtfaktorer. Detta skulle kunna vara en förklaring till den ökade risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
– Det jag gör nu är att jag med nya metoder försöker förstå bakgrunden till den här skillnaden på cellnivå, säger Andreas Edsfeldt.

Andreas Edsfeldt delar sin arbetstid mellan kliniskt arbete och forskning. En kombination som han tycker är berikande.
– Dels ser jag vilka behov som finns hos patienterna och de nya läkemedel och behandlingar som kommer. Sedan får jag många frågor från patienterna som ju är väldigt pålästa och kunniga. Det väcker nya tankar och idéer och bidrar till min kreativitet som forskare, säger Andreas Edsfeldt.

Får pris på Forskningens dag

Att få pris som yngre framgångsrik klinisk forskare ser Andreas Edsfeldt som ett erkännande av det arbete som han och alla kollegor genomfört.
– Det betyder mycket. Det är fantastiskt roligt att det man gör har en betydelse och att någon fäster vikt vid det. Men vi är många som jobbat hårt med det här tillsammans så det är ett pris som går till alla som arbetat och arbetar tillsammans med mig i det här projektet, säger Andreas Edsfeldt.

Priset delas ut på Forskningens dag i Malmö, kvällen den 6 november, då Andreas Edsfeldt även kommer att berätta om sin forskning.
Här läser du mer om evenemanget:
Forskningens dag 2018: Sepsis – När en infektion blir livshotande

Priskommitténs motivering:

”Priset till yngre framgångsrik forskare i Region Skåne tilldelas i år Andreas Edsfeldt, ST-läkare i kardiologi vid Skånes Universitetssjukvård, för sin banbrytande forskning inom hjärt- kärlsjukdomar som komplikationer hos patienter med diabetes – med stor klinisk betydelse för många människor över hela världen.”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>