Sociala faktorer förbättrar bedömningen av självmordsrisk efter utskrivning från sjukhus
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Sociala faktorer förbättrar nu bedömningen av självmordsrisk efter utskrivning från sjukhus

Sociala faktorer förbättrar nu bedömningen av självmordsrisk efter utskrivning från sjukhus

Publicerat av: Redaktionen

Självmordsrisk efter sjukhusvistelse bedöms bättre med hänsyn till sociala faktorer

En ny studie har visat att bedömningen av risken för självmord efter utskrivning från sjukhus kan förbättras genom att ta hänsyn till sociala faktorer.

Forskare vid University of California, San Francisco, har funnit att de sociala faktorerna för hälsa, såsom utbildning, inkomst och bostadsomständigheter, är starkt kopplade till risken för postoperativt självmord.

För närvarande används en rad kliniska faktorer, inklusive tidigare självmordsförsök, depression och ångest, för att bedöma risken för självmord hos patienter efter utskrivning från sjukhus. Men studien visar att dessa faktorer endast förklarar en del av variationen i självmordsrisken och att sociala faktorer bör beaktas för en mer fullständig bedömning.

Forskarna menar att inkluderingen av sociala faktorer i bedömningen av självmordsrisk kan leda till bättre identifiering av patienter som är i behov av extra stöd och öka möjligheterna för framgångsrik förebyggande insatser. De uppmanar sjukvårdspersonal att arbeta nära med socialarbetare och andra relevanta aktörer för att säkerställa att patienterna får den hjälp de behöver efter utskrivning från sjukhus.

Sociala faktorer förbättrar bedömningen av självmordsrisk efter utskrivning från sjukhus”Självmord är en allvarlig utmaning för samhället och det är viktigt att ta alla tillgängliga steg för att förebygga det.”, kommenterar David Grönte, överläkare i psykiatri från Linköping. ”Studien ger en viktig påminnelse om att vi inte bara behöver fokusera på kliniska faktorer, utan också ta hänsyn till de sociala faktorerna för hälsa för att förbättra vår förmåga att förutse och förebygga självmord”, fortsätter David Grönte.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>