iCellate inkluderas som partner i Metro-studien för analys av cirkulerande tumörceller (CTC) inom prostatacancer
Hem NYHETERCANCERVÅRD iCellate inkluderas nu som partner i Metro-studien för analys av cirkulerande tumörceller (CTC) inom prostatacancer

iCellate inkluderas nu som partner i Metro-studien för analys av cirkulerande tumörceller (CTC) inom prostatacancer

Publicerat av: Redaktionen

iCellate har nyligen inkluderats som studiepartner i Metro-studien för analys av biomarkörer i blodet.

Studien fokuserar på prostatacancerpatienter med begränsad metastasering. METRO-konsortiet består av åtta sjukhus i Sverige, universitetssjukhusen undantaget Linköping och Uppsala samt Ryhovs sjukhus, Södersjukhuset och Sankt Göran i Stockholm.

Forskningsansvarig är Karin Söderkvist vid Umeå universitetssjukhus.

Målsättningen med studien är att studera metastaserad prostatacancer med begränsad spridning. Standardbehandling kommer att jämföras med precisionsbestrålning i tillägg för att utreda huruvida precisionsbestrålning kan förlänga överlevnaden.

I METRO-studien inkluderas män med nyupptäckt prostatacancer eller återfall efter botande behandling med 1-3 fjärrmetastaser identifierade med PSMA-PET. Patienterna lottas mellan hormonell standardbehandling alternativt behandling med precisionsbestrålning mot synliga metastaser i tillägg. Studien planerar att inkludera 114 patienter.

– Vi är väldigt glada att lägga till denna liquid biopsy teknik, CellMate, i METRO-studien då vi tror att möjligheten att identifiera prediktiva biomarkörer ökar avsevärt, säger doktor Karin Söderkvist. Detta är av största vikt för individualiserad behandling.

iCellate ser ett stort värde i att vara med i studien då man samtidigt håller på att utveckla sin pipeline med proteinmarkörer där PSMA utgör en viktig markör. Läkemedelsbolaget Novartis fick under 2022 godkännande av preparatet Pluvicto som riktar sig mot vissa prostatacancerpatienter som uttrycker PSMA. Fler läkemedelsbolag utvecklar PSMA-riktade läkemedel inom prostatacancer och även för andra indikationer.

iCellates produkt CellMate som baseras på s.k. cirkulerande tumörceller (CTC) ingår förnärvarande i ett flertal studier där resultaten vittnar om att testet hittar tumörceller med hög sensitivitet i tidigare stadier än vad andra tekniker kunnat visa, detta inom en rad olika cancertyper, exempelvis prostata- och pankreascancer.

iCellate inkluderas som partner i Metro-studien för analys av cirkulerande tumörceller (CTC) inom prostatacancerÅsa Rosenquist som är utvecklingschef på iCellate kommenterar:

– Om vi kan visa att CellMate identifierar PSMA-positivitet minst lika bra som PET-scan, så öppnas en rad intressanta möjligheter för oss att samarbeta med läkemedelsbolagen. Då kan CellMate användas som s.k. companion diagnostic till riktade läkemedel. Då kommer fler patienter kostnadseffektivt få tillgång till rätt läkemedel vid rätt tidpunkt.

METRO-studien rekryterar redan patienter och iCellate väntas få sitt första prov för analys i början av april.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>