Behandling för depression via internet’
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Behandling för depression via internet’

Behandling för depression via internet’

Publicerat av: Redaktionen

Behandling för depression erbjuds nu via internet i Örebro län. Man kan själv anmäla intresse för behandlingen via 1177.

Behandling för depression via internet' 1

Region Örebro län erbjuder behandling för depression via internet. Patienter anmäler själva intresse för behandlingen som efter ett inledande besök utförs på distans, på tid och plats som patienten själv väljer.

Effekten har visat sig vara god i forskningsstudier och behandlingen innehåller samma delar som traditionell kognitiv beteendeterapi (KBT). Patienterna får stöd av en behandlare men jobbar med behandlingen på distans, på tider som de väljer själva.

Nu finns möjligheten för invånare i Örebro län att få behandling för depression via internet. Region Örebro län erbjuder länsinvånare som är över 18 år möjligheten att anmäla intresse för behandlingen direkt via 1177 Vårdguidens e-tjänster. Man får komma på ett bedömningssamtal hos en psykolog och resten av behandlingen sker via internet, utan fysiska besök hos vården och helt utan bokade tider.

Behandlingen har visat stor effekt i forskningsstudier och bygger på kognitiv beteendeterapi (KBT). Behandlarna är psykologer eller kuratorer som arbetar både med behandling över internet och mer traditionell psykoterapi på vårdcentraler och inom den specialiserade psykiatrin. Det är Utvecklingsenheten för psykologisk behandling som tillsammans med Karolina vårdcentral i Karlskoga utför internetbehandlingarna.

-Internetbehandlingsverksamheten är alltså utspridd inom vården, men som patient märker man ingen skillnad. All kontakt sker via internet och man tänker nog inte så mycket på var ens behandlare sitter rent fysiskt. Det är ingen skillnad i vad som lärs ut i behandlingen jämfört med traditionell KBT hos en terapeut. Det är samma strategier som lärs ut, och man utgår från samma modell, säger Fredrik Holländare, ansvarig för internetbehandlingen.

Hög tillgänglighet tar tillvara patienternas motivation

Tanken är att ha hög tillgänglighet för patienterna genom att intresseanmälan alltid går att komma åt via 1177.se och att man får komma på bedömning snabbt. Om man bedöms ha nytta av behandlingen startas den samma dag. Med minimala väntetider tar man tillvara den motivation som patienterna har i samband med att de söker hjälp. Det är också enklare att kunna göra sin intresseanmälan via internet eftersom det kan kännas svårt för många att berätta om sin psykiska hälsa exempelvis över telefon.

Det har under lång tid funnits pågående forskning om internetbehandling inom länet, men detta är första gången internetbehandling erbjuds som en del av det vanliga utbudet i vården.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>