Balansakten mellan att skydda personliga data och påskynda den tekniska revolutionen
Hem TEKNIK Balansakten mellan att skydda personliga data och påskynda den tekniska revolutionen

Balansakten mellan att skydda personliga data och påskynda den tekniska revolutionen

Publicerat av: Redaktionen

Teknik såsom virtual reality (VR), artificiell intelligens (AI) och big data håller på att förvandla sjukvården.

Tillhandahållandet av tjänster och sammanställning av de data som ligger till grund för medicinsk forskning kommer att göra Balansakten mellan att skydda personliga data och påskynda den tekniska revolutionen 2sjukvården oigenkännlig för de allra flesta inom en inte alltför avlägsen framtid. Men hur kommer hörnstenen i relationer, det vill säga tillit, mellan patient och läkare upprätthållas i den digitala tidsåldern, speciellt med ett ökat fokus på hur konfidentiella patientjournaler lagras?

Den spännande utvecklingen av hälso- och sjukvården till följd av den tekniska revolutionen sätter åskådaren i händelsernas centrum och patienterna i centrum av beslutsprocesserna. Men bakom teknikens glänsande fasad måste arbetet med klinisk styrning också hålla jämna steg.

Medicinsk utbildning i VR förbättrar kompetens och erfarenheter för medicinstudenter globalt. I april 2016 direktsändes världens första virtual reality-operation från operationssalen på Royal London Hospital. Cancerkirurgen Dr Shafi Ahmed klippte och skar runt en tumör inför ögonen på mer än 54 500 läkarstuderande, praktiserande kirurger och andra nyfikna från allmänheten.

VR, AR och gamification

Dr Ahmeds innovativa Medical Realities-grupp erbjuder medicinska träningsprodukter såsom VR, augmented reality (AR) och gamification – baserade på befintliga konsumentprodukter för att minska kostnaderna för utbildning. Utöver att demokratisera sjukvårdsutbildning överbryggar denna teknik samtidigt gapet mellan läkare och patient genom engagemang. Dessutom ökar elevernas kunskapsbas och utbildningserfarenhet samt förbättrar patientens förtroende. Men om VR ska att bli vanligt i framtidens operationssalar kommer robust datahantering bokstavligen bli en fråga om liv eller död. När det inte finns utrymme för fördröjningar i dataöverföringen eller utrymme för bristande dataintegritet kommer molntjänster att bli helt avgörande.

Samtidigt tar artificiell intelligens itu med stagnerande pooler av outnyttjade medicinska data. Den väver samman år av medicinsk forskning från tidskrifter och läroböcker, lappar igen inkonsekvenser och förbättrar vårdmetoder, produktivitet och välbefinnande. Det bästa exemplet på detta är IBM:s superdator Watson. Watson är redo att förändra sjukvården. Med sin förmåga att läsa 200 miljoner sidor text på tre sekunder kan Watson snabbt kan bearbeta de data som sjukvården ger upphov till.

IBM Watson Health tolkar med hjälp av ”deep learning” tusentals medicinska bilder och hittar mönster som inte skulle kunna ses med blotta ögat. I samarbete med Bostons barnsjukhus ger Watson också en inblick i behandlingen av sällsynta former av barnsjukdomar. Genom att fullt nyttja de massiva volymer av medicinska data som finns tillgängliga för oss kan vi avslöja, identifiera, diagnostisera och behandla en rad sjukdomar. Men för att upprätthålla förtroendet måste patientuppgifter lagras och behandlas i enlighet med gällande dataskyddslagar. Värdet av medicinska upptäckter och värdet på dataskydd måste balanseras för att i slutändan kunna upprätthålla tillräckligt hög medicinsk integritet.

Watson plöjer genom medicinska data

AI fortsätter att göra vården personligt anpassad. Watson bedömer snabbt DNA-strukturer för att skapa användbara genetiska profiler med korsreferenser till den medicinska litteraturen vilket leder till en anpassad läkemedelsrekommendation. Denna bedrift för den moderna medicinen skulle vara helt omöjlig utan AI Ingen kan hävda att en effektivitetsförbättring inom vården är en dålig sak så länge den kompletteras med säker, kompatibel och smidig datahantering.

Anstormningen av populära hälso-appar som hjälper oss att hålla reda på vårt välbefinnande och integrera vår vård med vardagen skapar en potentiell farozon när det gäller medicinskt dataskydd. Företag inser ofta inte hur stor mängd data som deras program samlar in och delar med tredje part. Till dessa tillhör till exempel annonsörer, analysföretag, sociala nätverk och tjänstebaserade lösningar. Nyckeln här är att utbilda alla från användare och patienter till intressenter och ägare.

Oavsett om man helt ska förkasta publika moln eller utnyttja fördelarna med hybridmoln, som den lösning som NetApp tillhandahåller, är den första frågan IT-beslutsfattare inom sjukvården bör överväga är om kritiska data ska lagras lokalt och så kallade kalla data ska flyttas till publika moln.

Framtiden inom vården stavas AI Med IBM:s Watson Healthcare ännu i sin linda är potentialen för innovation oändlig. En sak är dock säker. Explosionen av medicinsk data kommer att driva på fortsatta framsteg, oavsett om det är inom AI eller VR, vilket gör att det är av yttersta vikt att snarast komma underfund om hur medicinska data ska lagras. Med rätt molninfrastruktur på plats kan sjukvården komma långt med hur patientdata säkras. Under tiden behöver vårdgivare balansera säkerhetskraven med att öppna upp data för att påskynda transformationen inom vården.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>