Hem NYHETERFORSKNING Blå knuten samlar in till mer forskning mot typ 1 diabetes

Blå knuten samlar in till mer forskning mot typ 1 diabetes

Publicerat av: Redaktionen

Barndiabetesfonden fyller 30 år och lanserar #BlåKnuten som en symbol för kampen att besegra typ 1 diabetes.

Blå knuten samlar in till mer forskning mot typ 1 diabetes 2

#BlåKnuten symboliserar kampen mot typ 1 diabetes och är bärare av Barndiabetesfondens kampanj för att öka stödet till forskningen mot sjukdomen.

900 barn och lika många vuxna insjuknar varje år i Sverige och fortfarande finns inget botemedel. Kampanjen är startskottet för en långsiktig satsning för att höja medvetenheten om typ 1 diabetes och behovet av mer forskning.

– Vad typ 1 diabetes beror på eller hur vi kan bota den är fortfarande en olöst gåta. Den svåra knuten kan vi bara lösa en gång för alla genom mer forskning. Därför känns det viktigt att vi i samband med vårt 30-årsjubileum med hjälp av den Blå Knuten kan öka både medvetenhet och insamling av medel mot denna komplexa sjukdom, säger Johnny Ludvigsson, styrelseordförande för Barndiabetesfonden.

Forskare har beskrivit orsaken till typ 1 diabetes som en knut som är mycket svår att lösa. Sverige är tillsammans med Finland mest drabbat i världen och 900 barn får diagnosen varje år. Det är tre gånger fler än som insjuknar i cancer och gör den till den allra vanligaste livshotande sjukdomen hos barn. Totalt lever cirka 50 000 personer med diagnosen typ 1 diabetes i Sverige.

Sjukdomen slår blint och idag finns inget botemedel. Den kräver kontroll och behandling, dygnet runt, livet ut, och beror inte på livsstil. Hela familjen drabbas och trots modern teknik och bättre behandlingar är resultatet ofta följdsjukdomar och ett förkortat liv.

Bär en Blå Knut och stöd kampen mot typ 1 diabetes

– Vi lanserar Blå knuten som en symbol för kampen mot typ 1 diabetes. Mängden insamlade medel räcker idag inte till och det måste vi ändra på. Vi ser fram emot alla kreativa sätt att visa upp #BlåKnuten både digitalt och i vardagen. Bara genom ökade resurser till forskningen kan vi besegra denna allvarliga sjukdom som påverkar så många familjer, säger Åsa Soelberg, generalsekreterare för Barndiabetesfonden.

En undersökning bland Barndiabetesfondens medlemmar i augusti visade att 3 av 4 barn i skolåldern som har typ 1 diabetes inte får det stöd de behöver i skolan. Det hindrar deras utveckling och gör att de riskerar att drabbas av allvarliga tillstånd under skoldagen.

Kampanjen #BlåKnuten startar den 17 oktober i samband med att Barndiabetesfonden firar sitt 30-årsjubiléum där Kronprinsessan deltar vid fondens vetenskapliga symposium i Linköping. Målet är att höja medvetenheten kring typ 1 diabetes och kraftigt öka insamlingen till forskningen mot sjukdomen. Aktiviteterna fortsätter under diabetesmånaden november och kring Världsdiabetesdagen 14/11.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>