Hem NYHETER SOS Alarm ingår samarbete med Everdrone och Karolinska Institutet – undersöker möjligheter för akutmedicinska drönartransporter

SOS Alarm ingår samarbete med Everdrone och Karolinska Institutet – undersöker möjligheter för akutmedicinska drönartransporter

Publicerat av: Redaktionen

SOS Alarm inleder ett samarbete med Karolinska Institutet och Everdrone.

SOS Alarm ingår samarbete med Everdrone och Karolinska Institutet – undersöker möjligheter för akutmedicinska drönartransporter 2

Från vänster: Andreas Claesson, Mats Sällström, Mattias Regnell

Syftet är att närmare undersöka möjligheterna och säkerheten kring akuttransporter med drönare av medicin och medicinsk utrustning till patienter som drabbats av livshotande hälsotillstånd. Förhoppningen är att man på sikt ska kunna genomföra drönarflygningar som räddar liv.

Sedan ett antal år tillbaka har SOS Alarm och Centrum för hjärtstoppsforskning vid Karolinska Institutet ett nära samarbete kring hjärtsjukdomar. SOS Alarm utgör också en viktig partner i det aktuella projektet som syftar till att möjliggöra akuttransporter av medicin och utrustning.

– SOS Alarm har ett stort fokus på innovationsarbete, säger Mattias Regnell, biträdande verksamhetschef vård hos SOS Alarm. Att kunna använda drönare för att nå ut med livsnödvändig medicin eller annan utrustning är naturligtvis otroligt spännande. I det här projektet bidrar vi med dataunderlag, teknisk expertis och larm till drönarna.

Vid akuta situationer måste hjälpen komma fram snabbt; varje sekund och minut räknas. Vid plötsligt hjärtstopp minskar exempelvis chansen att överleva med cirka 10 procentenheter per minut om hjärt-lungräddning eller defibrillering inte påbörjas.

Karolinska Institutet såg tidigt möjligheterna med att använda drönare för att transportera medicin och medicinsk utrustning och har bedrivit forskning inom området sedan 2015. Arbetet blev internationellt uppmärksammat 2017 bland annat genom publicering i Journal of the American Medical Association, en av världens mest välrenommerade vetenskapstidskrifter.

– Vi har under en längre tid forskat på konceptet att använda drönare för att nå fram med akutvård så snabbt som möjligt, säger Andreas Claesson, docent på Centrum för hjärtstoppsforskning vid Karolinska Institutet. Hittills är resultaten väldigt lovande. Vi är nu i ett stadium där vi vill genomföra kliniska tester i verkligheten i samarbete med SOS Alarm.

Teknikfrågan och regelverken kring att flyga drönare utgör än så länge en stor utmaning.

Everdrone har under de senaste två åren bedrivit ett tekniskt utvecklingsarbete med fokus på säkra drönartransporter. Företaget är ett av få bolag i världen som erhållit tillstånd att genomföra tester med drönare i stadsmiljö. Detta gjordes i juli 2019 då en serie flygningar genomfördes i Göteborg för att demonstrera hur exempelvis blodprover kan transporteras snabbt och kostnadseffektivt.

– När vi startade vårt företag för drygt två år sedan så gjorde vi det med ambitionen att förverkliga applikationer direkt kopplade till livräddning och sjukvård, säger Mats Sällström, VD på Everdrone. När Karolinska Institutet tog kontakt med oss tidigare i år såg vi en unik möjlighet i att kombinera världsledande forskning med vår egen drönarteknik.

Målsättningen med projektet är att närmare undersöka möjligheterna och säkerheten kring akuttransporter med drönare – och att på sikt kunna genomföra flygningar för att rädda liv. Inledningsvis kommer projektet att fokusera på mycket specifika typer av incidenter. På sikt hoppas man kunna identifiera flera typer av larm där drönarleveranser kan vara skillnaden mellan liv och död. För att detta ska bli verklighet behöver tekniska förutsättningar, flygtillstånd och inte minst mänskliga rutiner komma på plats.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>