Blodcancerförbundet vill påverka TLVs beslutsprocess med eget yttrande om nytt läkemedel
Hem NYHETERCANCERVÅRD Blodcancerförbundet vill påverka läkemedelsmyndigheten TLVs beslutsprocess med eget yttrande om nytt läkemedel

Blodcancerförbundet vill påverka läkemedelsmyndigheten TLVs beslutsprocess med eget yttrande om nytt läkemedel

Publicerat av: Redaktionen

Som ett första led i att patientperspektivet beaktas i hälsoekonomiska utvärderingar av nya läkemedel i Sverige, har Blodcancerförbundet nyligen skickat in ett yttrande till läkemedelsmyndigheten TLV.

Yttrandet gäller en pågående hälsoekonomisk utvärdering av ett nytt läkemedel inom blodcancerområdet.

-Det är av största vikt att vi kompletterar TLV:s utredning med den specialistkunskap, som bara en patientorganisation kan erbjuda.

Det vill säga värdet av vad ett nytt läkemedel innebär utifrån ett patientperspektiv, säger Lise-lott Eriksson Blodcancerförbundets generalsekreterare.

Ger bättre livskvalitet

Forskningen inom hematologin har tagit stora steg framåt de senaste åren. En rad nya innovativa läkemedel blir verklighet. De är ofta betydligt mer effektiva med bättre behandlingsresultat och erbjuder ofta även en förbättrad livskvalitet.

Efter att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA godkänt ett nytt läkemedel säkerhetsmässigt, bedömer respektive lands läkemedelsmyndighet preparatet utifrån nytta i förhållande till kostnad. Nya läkemedel har normalt en hög kostnad. I Sverige är det Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, som gör en hälsoekonomisk bedömning.

Blodcancerförbundet vill påverka TLVs beslutsprocess med eget yttrande om nytt läkemedel

Vill påskynda beslutsprocessen

-Problemet för patienter med allvarliga blodcancerdiagnoser är, att de inte har tid att vänta. De måste få tillgång till de mest effektiva läkemedelsbehandlingarna så snabbt som möjligt. Det handlar många gånger om en skillnad mellan liv eller död, hävdar Lise-lott Eriksson Blodcancerförbundets generalsekreterare och president för den europeiska patientorganisationen MPE, Myeloma Patients Europe.

På grund av de långdragna svenska utredningsprocesserna är en av Blodcancerförbundets huvudfrågor, att påskynda beslutsprocessen för behövande patienters skull och på systemnivå förbättra patientinvolveringen för en ökad patientsäkerhet. Det är viktigt att vi som patientorganisation kan ge informativa och kvalificerade synpunkter på aktuella ärenden hos TLV, eftersom besluten som TLV fattar, i slutändan påverkar de patientgrupper som vi företräder.

Medlemmarna har diagnoserfarenheten

Blodcancerförbundets generalsekreterare Lise-lott Eriksson betonar den expertkompetens som en patientorganisation besitter:

-När ett nytt läkemedel utvecklats mot en cancerdiagnos, så är det våra medlemmar som lever med diagnosen och kan se värdet och risker utifrån det fundamentala patientperspektivet. Därför är det av stor betydelse att vi får möjlighet att komplettera TLV:s läkemedelsutredningar med den evidens som en patientorganisation har, genom sina medlemmars samlade erfarenhet och kunskap. Detta perspektiv måste tillföras för ökad patientsäkerhet, hävdar Lise-lott Eriksson Blodcancerförbundets generalsekreterare.

Vill se medverkan på systemnivå

Idag finns det en fast patientföreträdare med i beslutsprocessen, när TLV utreder och tar beslut om införandet av nya EU-godkända läkemedel i Sverige. Den personen har en allmänkunskap, men klart begränsade insikter i alla olika diagnoser och behandlingar.

-Vi vill införa en europeisk modell, som innebär att utbytbara expertpatienter och patientföreträdare i processen har möjlighet att inkomma med yttranden och bidra med sin expertkompetens. Det skulle innebära, att när ett nytt läkemedel utreds för införande till en aktuell diagnosgrupp, finns en patient- eller patientorganisationsföreträdare för just den diagnosgruppen med på systemnivå i utrednings- och beslutsprocessen, säger Lise-lott Eriksson, generalsekreterare för Blodcancerförbundet och fortsätter:

-Vi tror att detta skulle ge ett bredare beslutsunderlag, ett mer uthålligt system och snabbare tillgång till nya innovativa behandlingar, som i andra europeiska länder. Det skulle också innebära en bättre livskvalitet, längre liv för många personer och lägre kostnader för samhället, hävdar Lise-lott Eriksson, generalsekreterare Blodcancerförbundet..

 

Håkan Sjunnesson/BLCF

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>