Hem NYHETERCANCERVÅRD Cancervården på Skånes universitetssjukhus siktar på internationell kvalitetsstämpel

Cancervården på Skånes universitetssjukhus siktar på internationell kvalitetsstämpel

Publicerat av: Redaktionen

Snabbare tillgång till nya behandlingsmetoder för cancerpatienter och högre kvalitet i cancervården.

Cancervården på Skånes universitetssjukhus siktar på internationell kvalitetsstämpel 3Det är målet när Skånes universitetssjukhus söker för att bli ett Comprehensive Cancer Centre tillsammans med Lunds universitet, Regionalt cancercentrum syd, Medicinsk service och palliativ vård inom primärvården. Nu har flera steg tagits för att få den internationella kvalitetsstämpeln.

Att vara ett ackrediterat Comprehensive Cancer Centre innebär att man uppfyller europeiska kvalitetsstandarder i fråga om bemötande, prevention, diagnos, behandling, rehabilitering samt forskning, undervisning och utbildning. Det innebär att patienten kan räkna med att flera aktörer tar ett samlat för ansvar för cancervården.

– Anledningen till att vi och våra samarbetspartners vill ackreditera oss är att vi alltid vill ge den bästa vården till våra patienter och ge utmärkta förhållanden för forskning. Vi ser att en tydligare koppling mellan forskning och cancervården gör att forskningen snabbare kommer patienterna till nytta, säger Björn Ekmehag, förvaltningschef på Skånes universitetssjukhus.

Kvalitetsstämpel för cancervården
Det har även visat sig att universitetssjukhus som är ackrediterade har bättre möjligheter att ingå i nätverk och attrahera forskningsmedel.

Ackrediteringen fungerar som en kvalitetsstämpel för hur sjukhuset jobbar med cancervård och forskning.Att få en ackreditering är en process med flera delar. Skånes universitetssjukhus har fått godkänt i de tre första stegen, och kan nu ansöka om ackrediteringen.

– Eftersom det inte är självklart att få ansöka om en ackreditering är det glädjande att vi kommit så här långt och att vi nu är ytterligare ett steg närmare, säger Björn Ekmehag.

Granskning väntar
Under 2020 ska Skånes universitetssjukhus både granska sin egen verksamhet och bli granskade av representanter från OECI (Organisation of European Cancer Institutes) för att se till att alla krav uppfylls. Först under våren 2021 kan Skånes universitetssjukhus vara ackrediterat, och därmed bli ett av de första universitetssjukhusen i Sverige med denna kvalitetsstämpel.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>