Hem NYHETER Cederkliniken i Piteå erbjuder antikroppstester för covid-19

Cederkliniken i Piteå erbjuder antikroppstester för covid-19

Publicerat av: Redaktionen

Som första vårdcentral i Norrbotten börjar Cederkliniken erbjuda tester för immunitet mot covid-19, så kallade antikroppstester.

Cederkliniken i Piteå erbjuder antikroppstester för covid-19 2

Petter Tuorda, specialist i allmänmedicin och verksamhetschef på Cederkliniken.

Testerna kommer att erbjudas tisdag till torsdag mellan klockan 15.00 och 16.00 och kostar 200 kronor. Sedan tidigare erbjuder mottagningen även tester för pågående covid-19, så kallade PCR-tester.

Från och med tisdagen den 7 juli börjar Cederkliniken erbjuda de antikroppstester som Region Norrbotten analyserar på sitt laboratorium och som tas som ett blodprov i armvecket. Det är alltså de prover som Folkhälsomyndigheten rekommenderar och som staten finansierar via Sveriges kommuner och regioner, SKR.

– Testet har mycket hög tillförlitlighet med cirka 99 procent sensitivitet och 99 procent specificitet för utvecklade antikroppar. Vi ser ett stort behov och en stor efterfrågan på antikroppstester och eftersom sjukvården via SKR har ett uppdrag om att erbjuda provtagning till befolkningen vill vi leverera, trots sommar och semestertider, säger Petter Tuorda, distriktsläkare och verksamhetschef på Cederkliniken, och fortsätter:

– Dessutom har Folkhälsomyndigheten presenterat nya direktiv kring påvisade antikroppar och direktiven medger att man kan lätta lite på sina egna restriktioner och till exempel träffa de som ingår riskgrupper och äldre anhöriga.

Provtagningen för antikroppar startar i liten skala med drop-in på tisdagar, onsdagar och torsdagar mellan klockan 15.00 och 16.00. Information om drop-in finns på Cederklinikens webbplats och uppdateras löpande.

– Jag vill passa på att vädja till allmänheten om förståelse för våra begränsade resurser eftersom det är sommar. Det kan innebära att tiderna snabbt tar slut och att patienten hänvisas till en annan dag om tiderna tagit slut. Vi räknar med att kunna ta uppemot 30 prover per dag och dagens kapacitet kommer att framgå på skyltar utanför vårdcentralen. Vi kommer utöka provtagningstiderna så snart vi har möjlighet, förklarar Petter Tuorda.

Provtagningen för antikroppar är statligt finansierad och kostar 200 kronor. Det är avgiftsfritt för personer som arbetar i sjukvården och i omsorgen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>