Hem HÄLSA Chalmersbolaget Elypta AB tar in 65 miljoner kronor för utveckling av unik cancerdiagnostik

Chalmersbolaget Elypta AB tar in 65 miljoner kronor för utveckling av unik cancerdiagnostik

Publicerat av: Redaktionen

Diagnostikföretaget Elypta utvecklar ett nytt banbrytande urinprov för att möjliggöra tidigare upptäckt av cancer och tätare uppföljning vid behandling. Med hjälp av AI kan man identifiera specifika signaturer för olika cancerformer genom testet.

Chalmersbolaget Elypta AB tar in 65 miljoner kronor för utveckling av unik cancerdiagnostik 2

Diagnostikföretaget Elyptas vd Karl Bergman (t v) och doktor Frencesco Gatto (t h)

Idag meddelar bolaget att en investeringsrunda på 64,8 miljoner är genomförd. Chalmers Ventures, som varit med sedan bolaget bildades, investerade i den nya rundan tillsammans med flera stora aktörer som Industrifonden, Norrsken, Sciety och ett antal affärsänglar.

– Vi ser nu resultatet av den långsiktiga och uthålliga modell som vi jobbar med på Chalmers Ventures. Elypta är ett bra exempel där vi visar på vår förmåga att ta bolag från en tidig idé, genom de initiala faserna, till större investering samt att vi har kapaciteten att investera hela vägen”, säger Pontus Ottosson Head of Investment på Chalmers Ventures. Vi på Chalmers Ventures är med i mycket tidiga skeden där vi utvärderar, utvecklar och supportar bolagen, men där vi också tar en stor risk. Det här är ett resultat av ett långsiktigt arbete där vi trott på teamet och idén och där vi varit aktiva i både styrelse och med investering från start. Nu ges möjligheter för att genomföra nästa steg i planen, fortsätter Pontus.

Elypta växlar upp verksamheten och bakom står ett kompetent team med lång erfarenhet inom området.

– Finansieringen gör det möjligt för oss att genomföra våra planer och göra vårt första test tillgängligt såväl för urologer och patienter som för forskning. Vi är också glada över att ha ett syndikat av investerare med oss som inte bara delar vår vision utan också utvidgar vårt nätverk och bidrar med betydande erfarenhet, säger Elyptas VD Karl Bergman.

Förenklad uppföljning av cancerpatienter

​– Elyptas utveckling av en helt ny cancerdiagnostik har potential att förändra förutsättningarna för många patienter och det är viktigt att jobba vidare mot målet att få ut produkten på marknaden. Metoder för att tidigt upptäcka tumörer är ytterst angeläget för bättre resultat av cancerbehandlingar. Vi är glada att Industrifonden kommer in som ny stor investerare då de bidrar med såväl kompetens och nätverk såväl som kapital, säger Pontus Ottosson.

Elypta har ett brett utvecklingsprogram och det första testet som förväntas nå marknaden syftar till att möjliggöra tidig upptäckt av återfall hos patienter med njurcancer.

– Vårt första mål är att förbättra uppföljningen av njurcancerpatienter. Prognosen är mycket dålig om en tumör återkommer efter operation, och genom att tillhandahålla ett säkert urintest som kan användas mer frekvent än datortomografi, hoppas vi kunna möjliggöra tidigare upptäckt och förhoppningsvis fler botande behandlingar, säger Elyptas VD Karl Bergman.

Forskning från Chalmers

Tekniken bakom Elypta kommer från innovatörerna Francesco Gatto, doktor inom bioinformatik, och Jens Nielsens, professor inom systembiologi. De bägge lärde känna varandra och utvecklade idén vid Jens Nielsen labb på Chalmers som är ett av de ledande i världen inom systembiologi. Där studerade man processer i metabolismen med koppling till cancer och upptäckte att glykosaminoglykaner påverkades i blod och i urin, vilket är en unik biomarkör och grunden för Elyptas tester.

Genom Chalmers Ventures program Tech Transfer, som avser att hjälpa forskare att utveckla sin forskning kommersiellt, sammanfördes forskarna med entreprenörerna Karl Bergman och Jamal El-Mosleh och bildade Elypta 2017.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>