Delta-varianten utnyttjas vid nätfiske – kraftig ökning av antalet incidenter
Hem TEKNIKSÄKERHET Delta-varianten utnyttjas vid nätfiske – kraftig ökning av antalet incidenter

Delta-varianten utnyttjas vid nätfiske – kraftig ökning av antalet incidenter

Publicerat av: Redaktionen

Sedan juni ökar mängden hot som har koppling till covid-19, enligt cybersäkerhetsföretaget Proofpoint.

Cyberkriminella bakom attackerna utnyttjar det ökande intresset och ökade smittan av delta-varianten av viruset.

När folk är rädda begår de oftare misstag, så har det varit i alla tider. Det är något som cyberkriminella utnyttjar. I kölvattnet av den ökande smittspridningen av covid-19, ökar också bedrägerier som försöker dra växlar av pandemin.

Flera olika typer av hot har gått tillbaka till att använda covid-19-teman när den globala oron för Delta-varianten fortsätter att öka. Och detta sker i stora volymer. De nyligen observerade kampanjerna relaterade till den identifierade skadliga programvaran följer en nedgång i hotkampanjer med covid-19-tema under våren och försommaren 2021.

Proofpoint har spårat pågående hot som utnyttjar COVID-19 och relaterade coronavirus-teman sedan pandemin började – och en stor ökning av antalet meddelanden med covid-19-teman har observerats under de senaste månaderna. Man har också identifierat en ökning av hot om läckande av känsliga affärsdata i e-post som utnyttjar covid-19-teman under denna tidsperiod.

Hoten ökar globalt

Ökningen av covid-19-relaterade hot är global. Proofpoint observerade tiotusentals meddelanden avsedda för kunder i olika branscher över hela världen. Sydkorea höjde till exempel nyligen sin varningsnivå för cyberhot som svar på en ökning av hot relaterade till dess hjälpprogram för Covid-19.

Delta-varianten utnyttjas vid nätfiske – kraftig ökning av antalet incidenterUnder hela pandemin har hotaktörer utnyttjat rädslan och osäkerheten. När vaccin blev tillgängliga började hotaktörer använda teman relaterade till vaccinationsstatus. Hotaktörer har tidigare kopplat samman covid-19-teman med meddelanden som påstås innehålla hälsoinformation eller ekonomiska stödåtgärder kopplade till pandemins framfart. Denna trend fortsätter när delta-varianten sprider sig och företag kräver vaccinationer innan anställda kan återgå till arbetet.

Prognos för hot med Covid-19-tema

Baserat på tidigare beteende ökar medias uppmärksamhet sannolikheten för att aktörer kommer att gå tillbaka till ett bredare användande av covid-19 för social manipulation och anpassa det materialet till sina respektive regioner. Det är möjligt att fler hotaktörer börjar använda viruset som lockbete i framtida kampanjer medan infektionsgraden och intresset för viruset och skyddsåtgärderna fortfarande är höga.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>