Nästan åtta veckors arbetstid per år sparar Årets förbättring i Kävlinge kommun: ”Digitala vaccinationsmedgivanden”.
– Vaccination är den största förebyggande verksamheten mot sjukdomar i hela världen, säger vinnaren Henny Lind.
Från att ha begärt in vaccinationsblanketter på papper, skannat in dem manuellt, och sedan sorterat in dem i fysiska journaler finns det nu en e-tjänst där föräldrar digitalt ger medgivande att deras barn vaccineras mot sjukdomar. Den förbättringen sparar ungefär 300 timmars arbete per år för kommunens skolsköterskor. Därför är ”digitala vaccinationsmedgivande” årets förbättring i Kävlinge kommun!
– Då har vi inte räknat in tiden eleverna tar för att gå hem med blanketten, tiden föräldrarna lägger ner på den och lärarna som delar ut och samlar in blanketterna, säger Lina Rudin, en av tre pristagare.
Motiveringen lyder:
”Projektet Digitala vaccinationsmedgivande har med hjälp av en ny e-tjänst sett till att hundratals arbetstimmar sparas varje år för skolsköterskorna och mentorerna i vår kommun. Därför tilldelas Henny Lind, Christina Fåhraeus och Lina Rudin priset för årets förbättring.
Elever vaccineras idag vid minst tre tillfällen under sin skolgång och alla kommunens cirka 1200 elever och deras vårdnadshavare berörs. Tidigare har skolsköterskorna samlat in vaccinationsmedgivande på fysiska blanketter, vilket har varit både tidsödande och krångligt.
Idag samlas istället medgivande in digitalt med en e-tjänst som säkerställer att rätt vårdnadshavare ger sitt samtyckte, att uppgifterna inte hamnar i fel händer och att rätt uppgifter kommer in. En digital medarbetare ser till att medgivandena sparar ner i respektive barns journal.
Projeketet Digitala vaccinationsmedgivanden är ett utmärkt exempel på när digitaliseringen förbättrar vår kommunala service.”
Tid- och säkerhetsförbättring
Henny Lind, verksamhetschef skolsköterskor; Christina Fåhraeus, IT-samordnare och Lina Rudin, projektledare får 25 000 kronor, diplom och ett vackert glasäpple ur kommundirektör Mikael Perssons hand för sitt tidsbesparande arbete.
– Det sparar jättemycket tid för oss. Tidigare skannade vi in allting och sorterade in det. Jag tänker att de sparade timmarna kan vi lägga på eleverna i stället för pappershantering, säger Henny Lind.
– Det ökar patientsäkerheten också. Vi vet att det är rätt vårdnadshavare som fyller i e-tjänsten, tidigare har vi bara haft två namn. Det är en säkerhetsförbättring också.
Fortsatt utveckling
För skolsköterskorna i Kävlinge kommun blir det nu ännu mer motiverande att fortsätta sitt utvecklingsarbete och redan nu jobbas det på att göra en e-tjänst för att skicka in Hälsouppgifter också.
– Vi är redan väldigt utvecklingsbenägna, vi skolsköterskor. Men det är klart att det är roligt att få erkännande. Det är inte alltid vårt utvecklingsarbete syns i det stora hela, säger Henny Lind.
– Det är jättekul att det uppmärksammas. Det ligger i tiden och det har blivit jättemycket E-tjänster nu.