Nocoli upptäcker bakterier i vatten i realtid
Hem TEKNIK Nocoli upptäcker bakterier i dricksvattnet i realtid

Nocoli upptäcker bakterier i dricksvattnet i realtid

Publicerat av: Redaktionen

Bakterier i dricksvattnet sprider sjukdomar.

I framtiden kan nuvarande stickprovstagningar ersättas med realtidsövervakning.

Nocoli är ett nytt bolag i Chalmers Ventures portfölj.

Bolagets lösning innebär realtidsövervakning av vattenkvaliteten.

Nocoli upptäcker bakterier i vatten i realtid

Teamet på Nocoli. Från v: Jacob Cahn, Ying Fu, Jacob Nissén Karlsson

Bakom Nocolis sensor ligger mångårig forskning av professor Ying Fu vid Högskolan i Halmstad. Nu har Chalmers Ventures kopplat ihop professor Fu med ett entreprenörsteam bestående av personer med bakgrund i industriell ekonomi och maskinteknik.

Idag är det lagkrav på stickprovstagningar av vatten, ett problem med dem är att det kan ta flera dagar att få svar. Det här vill branschen ändra, genom att istället övervaka vattnet i realtid, för att upptäcka bakterier.

– I början kan vi fungera som ett komplement till stickprovskontroller. På längre sikt kan vi ersätta dem helt och hållet, säger Jacob Cahn, medgrundare till Nocoli.

Sensorn integreras på olika platser i vattensystemet, upptäcker bakterier och kan förmedla varningar på ett mycket tidigt stadium av ett utbrott.

– Vi övervakar det ingående vattnet, men också mellan processer i vattenreningen och det utgående vattnet. På så sätt har man koll att det är rent vatten som går till hushållen, men också i ledningsnäten.

Bolaget har under våren gjort en nyhetsgranskning av tekniken, med positivt resultat. Nu planerar bolaget att ansöka om patent inom snar framtid.

Teamet bakom bolaget hoppas att ha en första produkt till kunderna under 2023. Och tekniken är efterfrågad.

– I de samtal vi har med potentiella kunder så är detta något som redan efterfrågas. Det vi kommer med är helt nytt eftersom vi eliminerar stickprovernas långa väntetider som idag utsätter samhället för risker.

I ett första steg tittar Nocoli på den svenska marknaden och de vattenverk som finns här. Men siktet är inställt betydligt större, med initiala expansioner till både Europa och USA. Den stora hälsoskillnaden hoppas man att uppnå genom expansion till länder som idag har stora problem med färskvatten och med höga sjukdomstal till följd av bakterier i vattnet.

– Vatten är världens viktigaste livsmedel. Det är många som saknar tillgång till rent vatten. Det vi vill åstadkomma är att alla ska ha tillgång till rent dricksvatten. Nocoli ger nya förutsättningar för att veta vad man har för vatten framför sig. Det ska inte ta flera dagar att ta reda på om det är rent. Det ska ske direkt.

När Chalmers Ventures valde att gå in som delägare i Nocoli var det samhällsnyttan i kombination med potentialen att få ut viktig svensk forskning på marknaden som lockade. I det här fallet med en lösning som driver branschen åt ett håll som eftersträvas, för en förbättrad kvalitet på dricksvatten världen över.

– Vattenkvalitet är en enorm samhällsutmaning och att kunna bidra till det är oerhört viktigt. Därför är vi stolta att få kunna hjälpa det här teamet framåt, säger Evelina Stoli Wängberg, Business Coach på Chalmers Ventures.

Hon ser stor potential i bolagets teknik. I framtiden kan expansionen både ske geografiskt, men också inom andra användningsområden som livsmedel, läkemedel och jordbruk där det används stora mängder vatten.

– Nocolis unika lösning är en fantastisk möjlighet att förbättra livet för många människor.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>